Pedro Sánchez compareixerà aquest dimecres al Congrés dels Diputats per informar del decret d'estat d'alarma pel coronavirus. Així ho ha traslladat el president espanyol en una conversa per videoconferència amb el cap de l'oposició Pablo Casado. Serà una excepció després Mesa suspengués l'activitat parlamentària durant dues setmanes. La sessió començarà a les nou del matí i només hi participaran Sánchez i els diferents portaveus parlamentaris.

En el marc d'una ronda de contactes telemàtics amb portaveus parlamentaris, el president espanyol ha traslladat a Pablo Casado "l'importància de mantenir la unitat d'acció contra el virus" i oblidar els "colors polítics". Com diumenge als presidents autonòmics, li ha transmès la seva "lleialtat mútua". En aquest sentit, li ha anunciat la compareixença, "tal com recull la nostra Constitució, per retre comptes del Reial Decret de Declaració de l'Estat d'Alarma". Durant el transcurs de la jornada, Sánchez mantindrà contactes, per videoconferència o per telèfon, amb la resta de portaveus dels grups parlamentaris.

Pel que fa a la compareixença de dimecres al Congrés dels Diputats, fonts parlamentàries assenyalen que la sessió començarà a les nou del matí i només hi participaran Sánchez i els diferents portaveus parlamentaris. L'article 116 de la Constitució espanyola estableix que l'executiu haurà d'explicar la mesura de l'estat d'alarma a la cambra aixa. No necessita de cap votació.

Com serà el ple?

El ple està convocat per aquest dimecres a les nou del matí. Serà presencial, però només estan obligats a estar presents els portaveus que intervindran, la presidenta del Congrés, almenys un vicepresident i almenys un secretari de la Mesa. Fonts parlamentàries indiquen que, malgrat que hi poden acudir altres diputats, “la idea és que acudeixin els portaveus i poc més”. És un ple sense votació i se seguiran els temps habituals d’intervenció.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya, l'Estat espanyol i el món