Aquest dilluns la majoria del territori ja estarà en fase 3; les Terres de l'Ebre, l'Alt-Pirineu-Aran i el Camp de Tarragona fa una setmana que hi són, i la Catalunya Central i Girona hi entren demà dilluns. Només quedaven pendents les regions de Lleida i Barcelona que, ara, sembla que podrien entrar a la fase 3 al llarg de la setmana

Segons han explicat fonts de Presidència, aquest dilluns se celebrarà una reunió del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat) que aprovarà que les dues zones canviïn de fase i no hagin d'esperar set dies més i ho sol·licitarà al Ministeri de Sanitat. El Govern ha pres la decisió després que divendres Salut ja avancés que farien la petició perquè les zones pesessin a la tercera etapa abans del cap de setmana si l'evolució de la pandèmia era l'"esperada". Què es podrà fer en aquesta tercera i darrera fase?

Mobilitat

Es podrà circular per la província respectant sempre les mesures de seguretat i higiene i mantenint la distància mínima de seguretat d'almenys dos metres, en grups de màxim 20 persones.

Pel que fa al desplaçament per la resta del territori només es podrà fer per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència de gent gran, dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat.

Vetlles, misses i bodes

Les vetlles es podran celebrar però amb un màxim de 50 persones, si és a l'aire lliure, o 25 si es tracta d'un espai tancat. Es permetrà l'assistència als llocs de culte sempre que no es superi el 75% de la seva capacitat. Als llocs de culte s'haurà de mantenir sempre la distància de seguretat i, en tot cas, un màxim de 150 persones en espais oberts i 75 en espais tancats.

Les bodes es podran realitzar en qualsevol tipus d'instal·lació (aire lliure o lloc tancat) però no es podrà superar el 75% de la capacitat de l'espai.

Comerços

Els comerços podran obrir amb un 50% de la capacitat habitual sempre que puguin mantenir la distància entre els clients. A més a més, s'haurà de seguir mantenint un horari d'atenció prioritari per a les persones majors de 65 anys.

En el cas de les botigues de roba, els vestidors només es podran utilitzar per una única persona i després de cada ús s'haurà de netejar i desinfectar. El mateix passa amb la roba que s'emprovin els clients: s'haurà d'higienitzar abans que es faciliti a un altre client.

Pel que fa als mercats ambulants, es garantirà la limitació a la meitat de parades habituals i es limitarà l'afluència dels clients. Els venedors s'hauran d'assegurar que els clients no manipulen els productes. Els ajuntaments tindran permís per ampliar les superfícies o establir nous dies de mercat.

Hotels i restaurants

A la fase 3 es permetrà el consum a les barres dels bars i restaurants sempre que es pugui garantir la distància de dos metres entre els clients. A les terrasses l'aforament estarà limitat al 75% de les taules habituals.

Els locals hauran d'eliminar els productes d'autoservei com els tovallons, els escuradents, els setrills d'oli i vinagre i altres estris similars.

Activitats esportives

Els esportistes integrats en clubs participants a lligues no professionals federades podran entrenar però amb una sèrie de normes: exercici individualitzat de caràcter físic i tècnic, en petits grups de màxim 20 esportistes, mantenint les distàncies de seguretat i evitant el contacte físic. Aquests esportistes podran fer servir les instal·lacions on entrenen normalment sempre que compleixin amb les mesures establertes per les autoritats sanitàries. 

Activitats turístiques

Es podran realitzar activitats de turisme actiu i de naturalesa per a grups de màxim 30 persones, ara bé, durant les activitats no es podrà subministrar material com audioguies o fulletons.