El Govern demanarà aquest dilluns que tot Catalunya passi a fase 3; això inclou les regions sanitàries de Lleida i Barcelona. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat a la reunió de presidents autonòmics que demà el Procicat aprovarà que tot el país passi a fase 3 aquesta mateixa setmana sense esperar set dies més.

El Govern ha pres la decisió després que divendres Salut ja avancés que farien la petició perquè les zones pesessin a la tercera etapa abans del cap de setmana si l'evolució de la pandèmia era l'"esperada".

Aquest dilluns la majoria del territori ja estarà en fase 3; les Terres de l'Ebre, l'Alt-Pirineu-Aran i el Camp de Tarragona fa una setmana que hi són, i la Catalunya Central i Girona hi entren demà. Només quedaven pendents les regions de Lleida i Barcelona que, ara, sembla que podrien entrar a la fase 3 al llarg de la setmana.

Un cop tot el país estigui en aquesta darrera fase, el Govern recuperarà les competències i fora del comandament únic procedirà a regular l'anomenada "nova normalitat".

Durant la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Torra ha demanat que s'aprenguin les lliçons per tal de "no repetir errors i avançar". De la mateixa manera ha preguntat "què ha passat perquè Espanya hagi estat un dels països del món més afectats per la pandèmia".

El president de la Generalitat ha tornat a reclamar al govern de l'Estat 15.000 milions d'euros per atendre la crisi sanitària causada pel coronavirus.

De la mateixa manera, Torra ha apuntat que la recentralització de competències sanitàries ha estat un fracàs. "Mai més un nou 155 sanitari. Per exemple, la compra centralitzada ha estat un fracàs. Més d’un 80% dels materials els ha aportat la Generalitat. Han de ser els Centres d’Atenció Primària els que ens diguin quins materials necessitem per a que no torni a passar", ha matisat. 

"Les reunions de presidents només han estat monòlegs"

La d'aquest diumenge ha estat l'última videoconferència de presidents autonòmics però Sánchez ha indicat que a finals del mes de juliol vol una reunió presencial. Per la seva banda, Torra ha considerat que "les reunions de presidents només han estat monòlegs" i que, per tant, "calen més que criteris verticals; hauríem de treballar de manera més horitzontal i transversal".