La crisi del coronavirus no només fa estralls entre la població, amb un nombre de morts que augmenta dia rere dia, sinó també entre alguns mitjans de comunicació, entestats a convertir la crisi en una campanya que té per prioritat assenyalar culpables molt abans que buscar solucions.

larazon

En aquest sentit, la portada que avui crida més l'atenció és la de La Razón, que adopta aquella línia de pensament resumida en la frase jo ja ho sabia per assenyalar que res no s'ha fet bé durant la gestió de la pandèmia: "Un informe del CSIC va alertar al gener que el virus era letal". El subtítol insisteix: "Els científics van traslladar al govern espanyol la necessitat de prendre mesures urgents".

elmundo

Si el govern espanyol és el culpable número u de la crisi, el número dos és Catalunya. Bé, Catalunya i la resta de comunitats autònomes, però ja se sap que quan des dels diaris editats a Madrid es parla de CCAA, en el fons s'estan referint a Catalunya. Així, El Mundo titula avui "Hisenda auxilia les CCAA davant del caos logístic de Sanitat". No s'acaba d'entendre bé si el culpable és el ministeri de Sanitat o els governs autonòmics o els dos a la vegada, el que sembla clar, però, és que el títol obeeix a la frase si em deixessin manar a mi, això no passaria. En tot cas, i per si hi ha cap dubte, el diari dispara contra el ministeri de Sanitat amb el subtítol: "Les comunitats van estar tres dies sense rebre material quan Illa es va fer càrrec de les compres".

bc

Per la seva banda, l'ABC titula: "L'epidèmia destapa el drama de les residències", però atenció al subtítol, que és on trobem els herois del moment per a determinat pensament mediàtic: "La Fiscalia obre diligències després que els militars trobessin avis abandonats o fins i tot morts als llits en alguns centres de gent gran". Sort en tenim dels militars, ens explica aquest diari, que també es deu considerar un soldat més en primera línia de front.

elpais

El repàs a la premsa editada a Madrid s'acaba amb el diari El País, que com ja és habitual, ven la versió governamental: "Calviño prepara noves mesures de suport a la població més vulnerable".

elpuntavui

ara

lavanguardia.750

elperiodico.750

Quant a la premsa editada a Catalunya, aquests són els principals titulars: "Fil a l'agulla" a El Punt Avui; "94 morts i quasi 2.000 contagiats en un sol dia a Catalunya" a l'Ara; "L'FMI pronostica que la crisi pel virus serà tan greu com la del 2008" a La Vanguardia, i "El Govern espanyol es referma a evitar el tancament total" a El Periódico.