El diari americà The New York Times retrata el malestar social que ha causat a tota Europa l'èxode de rostres coneguts a les seves cases de segona residència durant el confinament pel coronavirus. Qüestionen l'exemple que han donat i com han pogut influenciar en l'efecte dòmino de molts que van decidir, sobretot el primer cap de setmana, marxar de les grans ciutats.

"Egoista i irresponsable", així és com defineixen els exemples descrits. En el cas espanyol, el rotatiu es fixa amb l'expresident José María Aznar: "Va fer les maletes per marxar de vacances al seu xalet de Marbella, un complex de celebritats al Mediterrani". I detalla el que ja coneixíem: "Aznar va sortir de Madrid el mateix dia que la capital va tancar totes les escoles i universitats. La seva actitud va provocar molta ràbia a les xarxes socials i una resposta massiva per bloquejar la seva entrada" a Marbella.

NEW YORK TIMESAznar no és l'únic mal exemple malgrat que sí és l'únic polític europeu destacat que citen. Si ampliem l'òptica de continent, el diari nord-americà destaca un cap d'estat: el rei Maha Vajiralongkorn de Tailàndia. Visita freqüentment Baviera on té una vila a prop de Munic i malgrat l'ordre de tancar els hotels a Alemanya, el Grand Hotel Sonnenbichl va rebre un "permís especial per obrir i rebre la comitiva del rei".

A grans trets, a França xifren en 3,4 milions de segones residències i el malestar que ja s'arrossega en la lluita de classes amb el moviment de les armilles grogues. En el cas d'Itàlia, Sicília va rebre prop de 40.000 persones d'altres regions i va posar en perill el sistema de salut d'aquesta zona. I a Grècia, els alcaldes de les illes del mar Egeu van demanar al govern que frenés les arribades. The New York Times cita les paraules de l'alcalde de Milos que va descriure l'arribada de residents de fora com "cavalls de Troia que podrien difondre el virus a la comunitat".