El govern espanyol ha denegat la petició de la Generalitat d’aplicar el confinament total a la Conca d’Òdena. En aquest sentit, la Moncloa ha recordat que només el ministeri de Sanitat pot prendre aquest tipus de decisions i demana més unitat d’acció al Govern.

Segons fonts de la Moncloa, el govern espanyol segueix en tot moment les recomanacions de l'OMS i reitera que s'han adoptat "les mesures més dràstiques a Europa i les més estrictes a nivell mundial per vèncer el coronavirus".

Aquest posicionament arriba l'endemà que el Govern hagi endurit el confinament de la Conca d’Òdena, on hi ha 70.000 persones confinades i amb l’objectiu d'aplicar un tancament total perquè tots els veïns, excepte els serveis essencials, es quedin a casa.

Així ho va anunciar ahir el conseller d’Interior, Miquel Buch, que va justificar la necessitat d’endurir el confinament a la Conca d’Òdena davant l’elevada mortalitat que el coronavirus està provocant en aquesta àrea barcelonina, ja que arriba als 63,1 morts per cada 100.000 habitants.

Sense desplaçaments per feina

Fins ara els ciutadans d'Igualada i de la conca no podien sortir de la zona, però sí que podien desplaçar-se per anar a treballar si era dins del perímetre tancat pels Mossos. Segons la proposta del Govern, ara no podrien fer-ho si no treballen en el sector de l'alimentació o el sanitari. 

El Govern, a més, es va mostrar confiat ahir que el govern espanyol ho acceptaria. El conseller Buch va assegurar que no es plantejava que des de l'Estat es posin inconvenients per acceptar la fase 2 del confinament a la zona, atesa la situació de crisi sanitària que s'hi viu.