Igualada i la conca d'Òdena continuaran confinades almenys 15 dies més. A més, les mesures d'aïllament s'endureixen i passen a ser de fase dos, la qual cosa implica que el confinament serà total, exceptuant els serveis essencials, i no només perimetral. Així ho han anunciat el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa celebrada aquesta tarda, malgrat que la resolució del Govern haurà de ser ara validada pel govern espanyol. 

El titular d'Interior ha assegurat que la taxa de mortalitat pel coronavirus a la zona és molt més alta que a Madrid i que a la regió italiana de la Llombardia, per això ha insistit que cal endurir les mesures. "Les dades són esfereïdores i preocupants", ha avisat el conseller, que ha donat a conèixer que la taxa de mortalitat a Igualada és de 63,1 habitants per cada 100.000. A la resta de Catalunya és de només 6,9 morts, mentre que a Madrid és de 27,9 i a la Llombardia de 41,6 per cada 100.000.

Segons Buch, en aquests moments el confinament de la zona ja no només és per evitar que el brot no es propagui a altres poblacions de Catalunya, sinó també perquè no ho faci entre els veïns d'aquests municipis afectats. "Tothom a casa", ha demanat el conseller, exceptuant, això sí, els treballadors essencials.

Fins ara els ciutadans d'Igualada i de la conca no podien sortir de la zona, però sí que podien desplaçar-se per anar a treballar si era dins el perímetre tancat pels Mossos. Segons la proposta del Govern, ara no podrien fer-ho si no treballen en el sector de l'alimentació o el sanitari. 

El Govern no es planteja que l'Estat ho veti

Tot i això, la proposta serà traslladada ara als jutjats i al govern espanyol perquè sigui acceptada, ja que l'estat d'alarma aprovat pel president Sánchez va recentralitzar les competències de les conselleries que gestionen la pandèmia. El conseller Buch, però, ha assegurat que no es planteja que des de l'Estat es posin inconvenients per acceptar la fase 2 del confinament a la zona, atesa la situació de crisi sanitària que s'hi viu.

La consellera Vergés ja havia avisat aquest migdia de l'alta probabilitat d'acabar allargant el confinament. Igualada i tres poblacions més de la zona —Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena— estan aïllades des del passat 13 de març, després que s'hi detectés un fort brot de coronavirus. La mesura afecta uns 70.000 habitants.

Per altra banda, durant la roda de premsa, la consellera Vergés ha evitat posar data a l'assoliment del pic de la pandèmia i a la fi del confinament, malgrat que aquest dimecres ha transcendit un estudi del Departament de Salut que situa el pic a finals d'abril i la fi del confinament al juny. La consellera de Salut ha avisat que el departament treballa amb diversos escenaris i ha assegurat que treballen perquè el pic sigui al més aviat. Tot i això, ha avisat que un cop assolit, encara hi haurà "tres o quatre setmanes complicades".