Amb la majoria al Congrés en un estat molt precari, i després de les queixes de manca de comunicació, Pedro Sánchez ha decidit fer un pas endavant. Segons confirmen fonts del PP, el president espanyol ha trucat aquest dilluns al migdia a Pablo Casado. El cap de l'oposició ha expressat aquest mateix dilluns els seus dubtes sobre la necessitat de mantenir l'estat d'alarma en els actuals termes. La quarta pròrroga se sotmet a votació a la cambra baixa aquest dimecres. A dos dies de la votació, el govern espanyol no té assegurats ni els vots de l'oposició ni els dels seus socis habituals, com ERC o el PNB.

Ara per ara, des de Génova es limiten a confirmar que s'ha produït una trucada entre el president espanyol i el cap de l'oposició, però no si s'ha replantejat la posició. Des de l'entorn de Pablo Casado assenyalen que "quan hi hagi més informació" la comunicaran.

En una entrevista a Onda Cero aquest dilluns al matí, el cap de l’oposició ha assegurat que “l’estat d’alarma prorrogat no té cap sentit”. Si bé no ha volgut donar una posició “definitiva”, el líder estatal del PP ha vist “poc compatible” que Sánchez “digui que es pot prendre un vermut i al mateix temps hi hagi mesures de restricció de la llibertat”. Hi ha altres lleis que permeten restriccions de mobilitat, ha apuntat. Ha posat l'exemple de la Llei Orgànica de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública, del 86, o la Llei General de Salut Pública.

"Aquesta unilateralitat per ser tan incompetent no pot buscar complicitat en l'oposició", ha carregat Pablo Casado, que ha considerat que l'estat d'alarma no hauria d'allargar-se més enllà de 60 dies, el límit legal de l'estat d'excepció. "Aquesta previsió constitucional ja no té sentit", ha reiterat. En tot cas, ha subratllat que esperaran a veure si l'executiu replanteja els termes.

“Necessitem saber, o bé pel president del govern o bé pel BOE, quin és l’estat d’alarma que ells plantegen o quines alternatives té”, ha indicat Casado.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món