Els agents treballen a les xarxes socials contra les notícies falses i per "minimitzar aquest clima contrari a la gestió de crisi del coronavirus del govern espanyol". Així ho ha assegurat el general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago i l'Executiu socialista ha hagut de sortir al pas davant d'aquesta afirmació.

"Minimitzar el clima contrari"

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que aquestes declaracions de Santiago han estat un "lapsus" i que les forces de seguretat no combaten la propagació de fake news a Internet amb l'objectiu d'evitar les crítiques al govern espanyol.

marlaska efe

EFE

En una roda de premsa telemàtica des del Palau de la Moncloa, Marlaska ha volgut aclarir quina és la tasca de les forces de seguretat. Santiago, per la seva part, havia comentat que la Guàrdia Civil treballa en dues direccions per combatre les notícies falses.

"Evitar l'estrès social que produeixen aquesta sèrie de faules i minimitzar el clima contrari a la gestió de crisi per part del govern espanyol. Totes aquestes faules les tractem de desmentir a través de les nostres xarxes socials", ha comentat.

"No entra la crítica política"

Marlaska ha manifestat que "si és així com s'ha dit, es tracta d'un lapsus del general en contestar". "Les faules són les fake news i la seva voluntat és causar una gran alarma social amb risc objectiu per a l'ordre públic. No entra per a res la crítica política perquè això és la llibertat d'expressió", ha destacat.

"Evidentment la crítica és el més sa en un estat de dret i més en aquesta circumstància", ha afegit el ministre de l'Interior. En la mateixa línia s'ha explicat la ministra de Defensa, Margarita Robles.

margarita robles moncloa captura

"En cap cas l'estat d'alarma, que té unes limitacions, suposa la restricció de drets que són absolutament intocables com la llibertat d'expressió", ha afirmat.

Robles ha reiterat que "el dret a la crítica sempre és ben rebut" i "molt més en un escenari com aquest de lluita contra el coronavirus en què cada dia anem aprenent".

La decisió de la desescalada és del govern espanyol

En una compareixença conjunta de Marlaska i Robles amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, el govern espanyol ha comentat altres assumptes importants.

Illa ha destacat que el preu de les mascaretes i material sanitari es fixarà el preu en un màxim de 48 hores i que el pròxim dimarts el Consell de Ministres concretarà les condicions perquè els nens surtin al carrer el 27 d'abril.

Sobre la desescalada, l'Executiu socialista ha manifestat que escoltarà a les comunitats autònomes, però que la decisió final és del govern espanyol. Durant la roda de premsa, no s'ha especificat els noms de les empreses que han comprat material sanitari defectuós, ni el nombre de morts en residències.

 

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.