Les negociacions amb el govern espanyol no han fructificat. Per això, Junts per Catalunya tornarà a votar en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma demà al Congrés. Així ho confirmen fonts del grup parlamentari a Madrid, que assenyalen que el nou pacte de Sánchez amb Ciutadans ha estat determinant. Des de la formació van estar en contacte amb la vicepresidenta Carmen Calvo, a qui van enviar cinc peticions per facilitar l'ampliació. Entre aquestes, el reconeixement del president Quim Torra com a autoritat competent en la desescalada.

En una piulada al seu compte de Twitter, la portaveu Laura Borràs ha ironitzat que "el govern més progressista opta pel pacte més conservador". En aquest sentit, ha assegurat que "una vegada més deixem en evidència aquest govern, com hem fet des del primer no a Pedro Sánchez". I ha conclòs: "El que ha vingut després és una confirmació del que sospitàvem: més centralisme, repressió intacta i cap avenç en el diàleg".

No ha estat l'únic moviment que ha provocat el nou pacte entre Sánchez i Arrimadas, que ha sacsejat els socis d'investidura. Després de conéixer el pacte, ERC ha reclamat que es fixi una data per a la taula de diàleg, que Ciutadans s'ha vantat d'haver desactivat. Per la seva part, EH Bildu ha deixat "en l'aire" la seva abstenció davant del nou pacte amb "la dreta neoliberal i recentralitzadora".

Les cinc peticions

Borràs va fer arribar a Calvo cinc propostes per a negociar. La principal, que s'habilités el president de la Generalitat, com la resta de presidents autonòmics, "com a autoritat competent". La formació també reclamava una prestació per als qui no poden anar a treballar per tenir persones dependents a càrrec seu, que les corporacions locals puguin utilitzar els romanents d'anys anteriors per fer front a la crisi del coronavirus o crear un "mecanisme vàlid i efectiu" per assegurar que arriben els avals de l'ICO i les prestacions pels ERTO. Finalment, demanaven una nova moratòria d'impostos "condicionada a la recuperació de l'activitat".

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram