Salvador Illa observa les dades d’evolució del coronavirus a Espanya amb molt optimisme. Tant és així que el ministre de Sanitat ha assegurat aquest dijous que ja s’ha aconseguit el primer dels objectius en la lluita contra la pandèmia: arribar al pic de contagis. Amb les xifres fetes avui, s’ha batut nou rècord de morts diaris (fins a 950 en 24 hores), superant la xifra dels 10.000. Això sí: l’increment de casos diaris s’ha estabilitzat en el 8% des de principis de setmana, a diferència del 20% de fa una setmana.

 

En la seva compareixença setmanal davant la comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, Salvador Illa ha volgut veure un “bri d’esperança” en les xifres. “Les dades demostren que la corba s’ha estabilitzat, que hem aconseguit el primer objectiu d’arribar al pic de la corba i que estem començant la fase d’alentiment”, ha defensat. No obstant això, ha admès que “per la pròpia dinàmica de l’epidèmia” la pressió sobre el sistema sanitari, pel que fa als llits d’Unitats de Cures Intenstives, “porta un retard”.

En aquest punt, el ministre de Sanitat ha avisat que hi ha i hi haurà un “efecte d’acumulació” de pacients a les UCI.  "Encara queden setmanes difícils per al sistema sanitari”, ha assenyalat el dirigent socialista. És per això que ha defensat les mesures de confinament total de la població, per “ajudar al sistema de salut accelerant el procés d’alentiment del contagi”. Ha subratllat que les últimes mesures han permès reduir els nivells de mobilitat als nivells que es registraven el cap de setmana.

“Hem de fer un esforç més encara, queden setmanes dures, però entre tots ho estem aconseguint”, ha assegurat Salvador Illa, que ha indicat que aquesta pandèmia posa a prova “qualsevol sistema sanitari”. Malgrat tot, ha sostingut que “el nostre sistema de salut està demostrant que té una enorme capacitat de resposta". Ha acabat la seva exposició inicial amb un missatge d’esperança: “Els asseguro que hi ha llum al final del túnel i que assolirem la tan anhelada normalitat”.

El responsable de Sanitat també ha volgut defensar que han actuat correctament. “Hi ha dades comparatives que demostren que el govern d’Espanya ha actuat tan d’hora com ha tingut l’evidència tècnica necessària per prendre les mesures dràstiques que ha pres”, ha defensat.

"Multiplicar per molt" els tests

El ministre de Sanitat ha anunciat durant la compareixença que Espanya ha rebut un milió de tests ràpids de coronavirus. Tenen una sensibilitat del 64% en l’inici dels símptomes i del 80% a partir de la setmana d’infecció. Seguint les recomanacions de l’Institut de Salut Carlos III, aquests tests s’utilitzaran com a “complement” als PCR (no seran substitutius), i especialment per “accions de cribatge ràpid en entorns de prevalença de la malaltia alta”. Salvador Illa ha posat l’exemple d’hospitals o residències de gent gran. Des del Ministeri de Sanitat admeten que "no són perfectes"

Els tests ràpids encara no han estat distribuïts perquè estaven “a l’espera de la seva avaluació”. Ha negat que el cas dels primers tests defectuosos hagués estat una “negligència”, sinó que els van voler comprovar malgrat estar certificats.

El ministre ha reiterat que Espanya és dels països europeus que més PCR realitza, amb una mitjana d’entre 15.000 i 20.000 diaris. Ha subratllat que són les proves més fiables. Si no en fan més, ha dit, és perquè hi ha un “coll d’ampolla” pel que fa a kits d’extracció que estan tractant d’arreglar amb productors espanyols. “Si fructifiquen, estarem en condicions en poc dies de multiplicar per molt les PCR diàries”, ha vaticinat.

400 respiradors diaris a Espanya

El ministre de Sanitat també ha anunciat contractes amb les empreses Seat, a Martorell, i l’empresa Hersill, a Mòstoles (Madrid), a través dels quals es produiran 400 unitats de respiradors a Espanya cada dia. Concretament, l’empresa automobilística, que està a l’espera de rebre una última autorització, produirà fins a 300 respiradors al dia. Per la seva part, l’empresa l’empresa Hersill entregarà durant les pròximes setmanes uns 5.000 equips de reproducció assistida, amb un volum de 100 al dia.

Desescalament progressiu

Salvador Illa ha admès que el desescalament de les mesures de confinament seran de forma gradual, progressiva, i que els “millors experts” ja estan estudiant “la millor manera de fer-ho”. En aquest sentit, ha assegurat que “desescalar” sense risc que es produeixi un rebrot “és una decisió molt difícil de prendre”. I ha conclòs sobre això: “No puc anticipar-ho perquè encara està en fase d’estudi”. Ha subratllat que “mentre en alguns territoris hem passat el pic, en altres estem molt a prop”. Ha deixat clar que no serà de cop, que "hi haurà un periode de transició".

Rufián reclama més mesures

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha reclamat tota una bateria de noves mesures. Entre elles, la massificació dels tests ràpids, la creació d’una app com la creada per la Generalitat, la supressió del límit de despesa de les comunitats autònomes i les administracions locals, “aturar el rellotge” per a la prestació d’atur, un impost a empreses que es beneficien com Glovo o posar tota la indústria disponible a fabricar material sanitari “per evitar fraus i estafes”. Ha conclòs assegurant que probablement “nacionalitzar és l’única via” per fer front a la crisi.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món