A Espanya es fan entre 15.000 i 20.000 proves diàries per diagnosticar positius de coronavirus. El ministeri s'ha capbussat fa dies als mercats internacionals per adquirir nous tests que li permetin una detecció més estesa i ràpida de casos. La primera operació va resultar fallida, ja que els 640.000 primers kits adquirits a la Xina van sortir defectuosos i s'han tornat. Dilluns va arribar una nova comanda procedent de Shangai, amb un milió de tests. Quatre dies després d'haver-los sotmès a un control i estudi per part de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid, les autoritats sanitàries conclouen que "els tests ràpids no són perfectes". 

Amb aquesta claredat ho ha manifestat el cap del gabinet tècnic de gestió del coronavirus de la Moncloa, el doctor Fernando Simón, que ha explicat que han comprovat que "detecten els anticossos amb retard" i que per tant "no es poden usar en la fase inicial de la malaltia". Els assajos realitzats i avalats per la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses amb els kits de la Xina constaten que durant la primera setmana d'infecció no són fiables, ja que estan pensats per detectar la resposta immunitària, és a dir, els anticossos generats per combatre el virus. Per tant, el temps mitjà de detecció en aquest cas acostuma a ser d'11 dies. 

Durant la seva compareixença al Congrés, el ministre Salvador Illa ha reconegut que la sensibilitat només és del 64% en l'inici dels símptomes i del 80% al cap d'una setmana. D'aquí que, seguint les recomanacions de l'Institut Carlos III, Sanitat hagi decidit que aquests tests només es faran servir com a "complement", en hospitals o residències de gent gran. Les proves PCR, que són les que s'han utilitzat fins ara, són més lentes però "més fiables". Per això seguiran sent les prioritàries. 

En aquest sentit, el ministre ha avançat que l'Institut Carlos III ha homologat quatre empreses nacionals per poder produir aquest tipus de proves PCR i que s'està col·laborant amb tres més per poder obtenir la certificació. L'objectiu és l'autoabastiment.