La crisi pel coronavirus ha pujat de temperatura a Catalunya en les últimes hores. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest vespre el tancament d'escoles i instituts d'Igualada i de tres municipis més de l'Anoia, a més dels dos campus universitaris i les escoles bressol, arran de l'aparició del que ha descrit com un "brot diferent de coronavirus, que no té res a veure amb la resta del país". Aquest brot ha afectat l'Hospital d'Igualada i ha provocat la mort d'una persona que estava ingressada a la unitat de cures pal·liatives, mentre que encara s'estudia si dues víctimes més registrades han estat també conseqüència del coronavirus.

En una roda de premsa convocada a les 8 del vespre, la consellera ha explicat que davant aquesta situació diferent i excepcional s'han adoptat noves mesures de caràcter extraordinari i específic que, a més d'Igualada, afecten també Jorba, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena. Aquestes restriccions s'afegeixen a les que ha anunciat aquest matí el Govern​.

"Són les mesures per contenir una possible extensió, hem d'anticipar-nos i intentar que aquestes situacions especials que ens han sortit al municipi d'Igualada puguem tractar-la específicament i poder mantenir la normalitat a la resta del país", ha explicat Vergés.

Personal sanitari

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha descrit la situació com un clúster, una concentració de casos agrupats en un lloc específic, que a més s'ha estès afectant persones que estaven a l'Hospital d'Igualada, la qual cosa inclou pacients i professionals.

De moment hi ha 20 casos positius, entre els quals 8 professionals. S'ha registrat una víctima mortal a la unitat de cures pal·liatives de l'hospital, que ja tenia prèviament una "patologia important", mentre que altres dues morts, ciutadans d'Igualada sobre els quals no s'ha aportat més informació, estan en estudi i encara no es poden vincular a aquest clúster.

Hi ha identificats entorn de 250 contactes, dels quals 200 són professionals sanitaris. D'aquí la peculiaritat del cas que marca la diferència amb l'evolució de l'epidèmia a Catalunya, segons Guix. Amb tot, ha insistit que més del 80% dels casos són lleus, i no varien l'avaluació global de Catalunya que s'ha comunicat a mitja tarda amb un comunicat de la conselleria. La detecció del brot s'ha produït entre ahir i aquest matí, però encara no s'ha pogut concretar la data d'inici. 

Amb tot, el secretari de Salut Pública ha explicat que l'origen del brot, que s'ha detectat entre ahir i aquest matí, està identificat, tot i que no ha volgut donar més dades, i ara la feina consisteix a seguir els contactes que han anat sorgint d'aquest primer. "Fins ara la traçabilitat l'estem complint", ha assegurat, per la qual cosa ha negat que el cas d'Igualada es pugui equiparar a la situació que es viu a Madrid.

Les mesures anunciades per la Generalitat afectarà un total de 15.412 alumnes i 1.401 docents. El Govern també ha tancat els casals cívics de la Generalitat als municipis inclosos i ha adoptat mesures específiques per a les residències d'avis i centres de dia per a la gent gran.

Per la seva banda, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, que també ha estat present a la roda de premsa, ha explicat que s'han suspès durant 15 dies totes les activitats públiques organitzades per l'Ajuntament, així com les activitats privades organitzades en equipaments i espais públics, a més de demanar a les entitats que suspenguin els seus actes. 

L'hospital compta amb una plantilla d'un miler de professionals, la subdirectora del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, ha explicat que es reforçarà aquest servei amb la resta de la xarxa catalana, tant amb el reforç de professionals com redireccionant casos, i s'hi incorporarà l'actuació telemàtica. La consellera Vergés ha apuntat, a més, que si és necessari, es demanarà reforç al sistema sanitari privat.