Catalunya passa de la fase de prealerta a alerta pel coronavirus. Així ho ha anunciat el president, Quim Torra, després de reunir-se a primera hora del matí amb els consellers de Salut, Alba Vergés, i Interior, Miquel Buch, al Palau de la Generalitat en el marc del Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat).

Torra, que no ha amagat la dificultat de la situació, s'ha encarregat d'enumerar les limitacions que aquest nou nivell d'alerta implicarà a partir de demà i ha advertit que és possible que en els propers dies calguin "mesures més dràstiques i contundents". 

Així mateix, ha recordat les limitacions que ahir va anunciar el Govern sobre personal d'àmbits estratègics i especialment sensibles com sanitat, seguretat o personal que treballa amb gent gran o centre d'acollida de joves, així com l'aturada de les activitats fora dels centres escolars que incloguin altres centres.

Les noves restriccions

Les mesures que s'han incorporat avui inclou els següents restriccions:

Els esdeveniments esportius professionals i no professionals que se celebrin a Catalunya es faran a porta tancada, excepte aquells en què hi participin menors, en els quals es permetrà l'accés dels pares.

Se suspenen o ajornen les activitats col·lectives en espais tancats o oberts que impliquin una concentració superior a mil persones. En cas que es tracti d'activitats en aforaments inferiors a mil persones només es podran dur a terme si s'ocupa menys d'un terç de l'espai, per tal de garantir la separació recomanada per evitar el contagi. Això s'aplica a activitats recreatives i d'oci, culturals o religioses, independentment que siguin de caire públic o privat.

Les mesures entren en vigor demà per un període de 15 dies que pot ser prorrogat en funció de l'evolució de la situació.

Des de Funció Pública es dictarà una instrucció que afectarà els treballadors de l'Administració.

El president ha anunciat que ha donat instruccions a l'equip econòmic per fer un pla de mesures pel coronavirus que implica els departaments d'Empresa, Treball i Agricultura. "El govern anirà prenent totes les mesures necessàries imprescindibles per finançar les polítiques públiques que es requereixin per fer front al coronavirus", ha assegurat Torra.

De la seva banda, el conseller d'Interior ha enviat un missatge de calma pel que fa a la distribució d'aliments i ha assegurat que no hi ha d'haver problemes d'abastiment, mentre que la consellera de Salut ha reiterat que es manté la fase de contenció de la malaltia i que aquesta està encara controlada. "Volem continuar així, i per fer-ho creiem que és moment de poder fer preventivament aquests passos endavant", ha explicat.

Vergés ha insistit en la necessitat de tenir en compte les mesures senzilles però claus dictades des de la conselleria, com rentar-se sovint les mans, tapar-se la boca i el nas en esternudar amb mocadors d'un sol ús o amb l'avantbraç, evitar compartir estris en reunions... 

Ha demanat que aquells que es trobin malament es quedin a casa i que no es porti els nens a l'escola si mostren algun símptoma. "Continuem dient que les mesures essencials són aquestes i apliquem mesures extres perquè quan surtin els casos tinguem capacitat de controlar l'epidèmia", ha argumentat.

La consellera ha insistit en la necessitat de protegir els professionals sanitaris tant del sistema públic com el privat, als quals cal donar el temps necessari per preparar-se per a l'augment de casos.

Pel que fa el compliment d'aquestes restriccions, Vergés ha advertit que les mesures són per complir-les, per la qual cosa ha apel·lat a la responsabilitat compartida, mentre que Buch ha recordat l'existència d'un règim sancionador davant de l'incompliment d'aquestes instruccions.

Pel que fa la col·laboració amb els centres sanitaris privats, ha mostrat la confiança que no es necessitarà molta intervenció d'aquesta xarxa. En aquest sentit, el secretari de Salut, Joan Guix, ha afegit que la previsió és que la setmana vinent acabarà l'epidèmia de grip, cosa que traurà pressió al sistema de salut. Guix, ha subratllat a més que a Catalunya "molt majoritàriament" en els casos d'afectació del virus estan totes les cadenes identificades.

En tot moment s'ha evitat entrar a considerar la possibilitat de tancar escoles o limitar el transport públic, tot i no descartar-ho, i s'ha insistit en l'estratègia de mantenir controlada la malaltia.

El secretari de Salut ha explicat que, tot i el desconeixement que hi ha en relació a aquest virus, el comportament és relativament similar al virus gripal; això implica que l'efecte estacionalitat podria tenir un pes, i, per tant, pels volts de Setmana Santa o després es podrien notar-ne els efectes. En qualsevol cas, ha insistit que l'objectiu de les mesures adoptades és apaivagar el màxim possible els efectes.

 Última hora sobre el Coronavirus en directe