José Luis Ábalos ha volgut ser clar: “No hi ha data de tornada a la normalitat”. Després que la portaveu María Jesús Montero hagi dit que a partir del 26 d’abril podem “anar recuperant” la vida normal, el ministre de Transports ha volgut eliminar qualsevol mena de dubte. “El dia 26 d’abril conclou la pròrroga de l’estat d’alarma, però no vol dir que llavors la normalitat al país sigui la que vulguem”, ha assegurat. Ha tornat a subratllar que aquest desescalament serà progressiu, amb criteris de prudència i sempre seguint les recomanacions dels experts.

En una roda de premsa a La Moncloa aquest dimecres al migdia, José Luis Ábalos ha remarcat que, “si bé és cert que hi ha una data de venciment del decret d’estat d’alarma”, aquest fet “no implica la tornada a la normalitat”. Només implica “que s’acaba l’estat d’alarma”. En aquest sentit, ha avisat que no saben com estarà Espanya des d’un punt de vista sanitari el 26 d’abril, i que és justament això “el que condiciona la tornada a la normalitat”.

Per tancar l’assumpte, el ministre de Transport ha assenyalat que, abans d’aquella data, ja tindran les dades sanitàries per saber “si és possible o no i com es pot tornar a aquesta normalitat”. En qualsevol cas, ha deixat clar que el desescalament serà “un procés” esglaonat i progressiu. En funció de les dades de l’evolució de la pandèmia, prendran unes decisions o unes altres. El govern espanyol treballa amb diversos escenaris damunt la taula.

Què passa dilluns?

Aquest dijous finalitza el permís obligatori retribuït i recuperable per als treballadors de serveis no essencials. Què passarà a partir de dilluns que ve? “Ens situem en la situació ja coneguda. Les activitats que s’estaven desenvolupant abans d’aquest decret (el del permís) són les que es recuperen”, ha respost el ministre de Transports. Per la seva part, la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, ha volgut deixar clar que es continuarà treballant “amb els mateixos protocols de seguretat sanitària” amb els quals es treballava abans del confinament total. Per aquest motiu, des de La Moncloa posen a disposició “guies” amb recomanacions per mantenir la higiene i el distanciament social.

Pactes de la Moncloa sense ERC

Un cop més, Ábalos ha insistit en el que ells mateixos van batejar com uns “nous Pactes de la Moncloa”. Després del rebuig del principal partit de l’oposició, el ministre ha demanat al PP que “recapaciti” i s’hi sumi. Per això ha apel·lat a la “coherència” i fins i tot al “patriotisme” de Pablo Casado. “No ens desanima aquesta resposta del PP”, ha assegurat en aquest sentit. “Els espanyols no entendrien aquesta actitud”, ha reblat. Ha subratllat que "no és en benefici del govern ni de cap partit polític”, sinó "del país i l'interès general”. No ha concretat els continguts d’aquest pacte.

Pel que fa al rebuig d’ERC, que denuncia un intent d’”apuntalar el règim”, el dirigent socialista ha evitat polemitzar. Ha reiterat que l’oferta és “oberta” a tothom qui vulgui, tot i que cal “compartir alguns elements”, com ara “el criteri d’unitat nacional”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món