Un comitè de 12 experts és qui decideix la desescalada de cada territori de l’Estat. Així ho va anunciar el mateix Pedro Sánchez dissabte passat, quan va explicar els detalls del procés de desconfinament per quatre fases. No obstant això, una setmana després només se sap això: que en són 12. El ministeri de Sanitat es nega a facilitar-ne els noms al·legant que poden rebre pressions, però contravé la llei general de Salut Pública, que l’obliga a “transparència i imparcialitat” sobre les persones que col·laborin i a fer públics els noms d’aquests experts.

Aquest mateix dijous, el doctor Fernando Simón es negava rotundament a revelar-ne l’identitat. “No els donaré noms de cap persona de l’equip, perquè en tot aquest procés que portem de diversos mesos, les pressions que rep qualsevol persona de la qual es dona el nom, per part de la societat i els mitjans, acaben fent difícil treballar amb la suficient llibertat”, va justificar. “Som 12 persones treballant amb les comunitats i el millor que podem fer és deixar-los treballar correctament i de la forma més independent possible”, va insistir.

Aquesta negativa topa frontalment amb la llei general de Salut Pública, aprovada pel govern de Zapatero, que estableix que “les administracions sanitàries exigiran transparència i imparcialitat a les organitzacions científiques i professionals i a les persones expertes amb qui col·laborin en actuacions de salut pública”. Per si quedaven dubtes, també assenyala que “serà pública la composició dels comitès o grups que avaluïn accions o realitzin recomanacions de salut pública, la declaració d'interessos dels intervinents, així com els dictàmens i documents rellevants, llevat de les limitacions previstes per la normativa vigent”.

Aquests experts són els que analitzen les propostes de canvi de fase i la documentació tècnica aportada per les diferents comunitats autònomes i qui decideix quins territoris poden avançar en el desconfinament i quins, en canvi, no ho poden fer.

PP i Vox en reclamen els noms

Tant el PP com Vox han reclamat al govern espanyol que faci públics els noms d'aquestes persones encarregades de decidir si es compleixen o no els requisits. "La societat té dret a saber qui conforma aquest comitè científic. No és acceptable que ens diguin que és una cosa secreta", demanava la diputada popular Cuca Gamarra al ministre Salvador Illa ahir a la comissió de Sanitat del Congrés.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram