Els mandataris de la Unió Europea tan sols han acordat crear un fons de reconstrucció vinculat al pressupostos plurianual. Ja era una proposta de l’Eurogrup que han ratificat. Ara bé, no han estat capaços de consensuar ni la dimensió d’aquest fonts ni com es gestionarà, si amb préstecs com defensa el nord d’Europa o amb transferències com sostenen els països del sud. Malgrat tot, la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, s’ha felicitat perquè “Espanya en el centre del joc”.

En acabar la reunió telemàtica dels caps d’estat i de govern dels 27, la titular d’Exteriors ha comparegut des de La Moncloa per defensar que, malgrat tot, “observem un canvi de to en el debat, l’inici d’una dinàmica de negociació, i veiem Espanya en el centre del joc”. En aquest sentit, ha assenyalat que Pedro Sánchez ha volgut jugar durant la seva presidència el paper de “contribuir a la construcció de consensos a Europa”, unir “les visions del nord i el sud, de l’est i l’oest”.

La ministra d’Exteriors ha admès que encara hi ha discussió sobre la mida del fons, que segons ha dit es mou en els paràmetres d’Espanya, entre un bilió i un bilió i mig d’euros. De la mateixa manera, ha assegurat que “no hi ha suficient convergència sobre si serà amb transferències o préstecs”. Espanya ha defensat la via de les transferències, per “evitar el sobrendeutament d’alguns països” però també per “solidaritat dins la família europea”.

Aquesta no és una crisi entre el nord i el sud, que afecti només els qui han gestionat la seva economia d’una manera”, ha justificat la ministra d’Exteriors, diferenciant-la de la crisi financera del 2008. González Laya ha advertit que “és una crisi sistèmica i necessita una solució sistèmica”. I ha insistit: “Espanya amb aquesta proposta vol facilitar que hi hagi un consens i no entrar en un debat nord-sud, que no és el tema d’aquesta taula”.

Per altra banda, segons ha explicat González Laya, el president espanyol ha defensat la necessitat d’unes “perspectives financeres més ambicioses, noves perspectives, nova ambició, ara que sabem com de dura serà la crisi”. En aquesta línia, ha reclamat un suport decidit a sectors com l’agricultura i que “posi en pràctica objectius de la Unió Europea” com la transició ecològica o la investigació. També ha defensat la solidaritat amb Àfrica i l'Amèrica Llatina en aquesta crisi.

La titular d'Exteriors ha deixat clar que Espanya no demanarà cap rescat al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), com havia insinuat el primer ministre italià Giuseppe Conte.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món