La polèmica dels tests defectuosos adquirits pel Ministeri de Sanitat, dirigit per Salvador Illa, ha degenerat en un escàndol monumental, perquè el nombre d'unitats que s'han hagut de retirar no para de créixer. Ara ja són 650.000 els tests defectuosos que va adquirir el ministeri, tots els que va comprar inicialment, després que el ministre va dir ahir que eren 9.000 i posteriorment aquest matí la Cadena Ser ha elevat la xifra a 50.000.

El mateix Illa és qui ha confirmat aquest migdia que s'hauran de substituir 659.000 tests que havia adquirit, mentre reconeixia que no presenten "el nivell de fiabilitat requerit". Tot indica que l'escàndol és tan gran que el ministeri va decidir ahir anar-ho filtrant per etapes.

En total seria tota una partida completa la que és defectuosa. El ministre no ha volgut revelar qui era el seu proveïdor, i s'ha justificat dient que els tests eren xinesos i tenien homologació europea. 

Segons una nota del ministeri, el defecte es va localitzar en 8.000 tests d'aquesta partida que s'havien enviat a la Comunitat de Madrid, i a partir d'aquí s'ha hagut de desestimar tota la partida de 650.000 unitats. Ha afegit que del total, només havien rebut materialment 85.000 tests. Segons Sanitat, "el fabricant ha assumit la devolució i els reemplaçarà per un nou model de test".

Això vol dir que Espanya haurà d'esperar encara per poder rebre i activar les proves ràpides de coronavirus, una acció imprescindible per poder dimensionar l'abast real de l'expansió del Covid-19. Els tests són essencials per evitar les morts per coronavirus, tal com s'ha vist a Alemanya i a Israel, atès que acceleren el tractament.

Davant la situació creada, una de les decisions que ha pres el govern Sánchez és encarregar al Ministeri d'Hisenda el control i la gestió de les compres de material, en coordinació amb Sanitat. Durant una compareixença al costat d'Illa, María Jesús Montero ha confirmat que està "col·laborant" amb el ministre de Sanitat.