La necessitat de protegir el dret a vot del catalans però també la salut pública i alhora el dret a la salut de les persones involucrades en la jornada electoral ha estat abordat en un informe a la Comissió Jurídica Assessora, òrgan consultiu del Govern, en què s'analitzen les condicions en què s'han de celebrar els comicis previstos per al 14 de febrer en plena pandèmia del coronavirus. L’informe apunta la possibilitat d’aprovar una llei electoral parcial “únicament per fer front a les mesures necessàries en l’actual situació de pandèmia” o fins i tot l'ajornament, com va succeir a les eleccions gallegues i basques, o, si cal, la suspensió de la convocatòria electoral.

L’informe, elaborat a petició del president Quim Torra, recorda que la llei electoral pròpia està prevista a l’Estatut i que el Parlament disposa de procediments d’urgència per fer possible aquesta aprovació del text parcial.

Entre les mesures que permetria abordar aquesta norma hi ha la possibilitat de la votació electrònica per als residents a l’estranger; reservar franges horàries de votació per a persones vulnerables durant les primeres hores de la jornada electoral; interrupció de les votacions per a dur a terme tasques de desinfecció –sempre amb els membres de la mesa custodiant les urnes i la documentació electoral-; reserva de franges horàries per a persones sotmeses a quarantena i pendents de prova diagnòstica –amb obligació de dur el vot preparat de casa i amb la possibilitat de desplaçar l’urna a l’accés exterior del col·legi electoral-; establiment de diverses jornades de votació –tot i que que constata les dificultats materials per dur-ho a terme-; establir una nova variant de vot per correu per electors afectats per un confinament territorial o quarantena posterior a l’esgotament del termini de vot per correu, que estengués la seva duració fins més enllà de la jornada electoral, “amb possible ajornament de l’escrutini general”.

Suspensió

Pel que fa la suspensió de la convocatòria de les eleccions, subratlla que si malgrat les mesures adoptades no és possible garantir la celebració en condicions de llibertat i igualtat, la qual cosa podria posar en qüestió el caràcter veritablement democràtic de les eleccions i la legitimació democràtica, “existeix l’opció de suspendre els efectes de la convocatòria d’eleccions i reprendre-la quan les condicions sanitàries i les mesures adoptades ho permetin”.

Això es pot produir durant la celebració de la jornada electoral o fins i tot si la situació provocada per la pandèmia afecta “la lliure formació de la voluntat dels electors durant la campanya electoral”, tal i com estableix la llei.

Precisament, la no existència de mecanismes alternatius per garantir el lliure exercici del dret de sufragi, de manera particular a les persones contagiades o en aïllament, va ser la raó que va esgrimir el govern basc per deixar sense efecte la celebració de les eleccions el mes d’abril passat.

Mesures sense modificació legislativa

Prèviament, l'informe analitza mesures que es poden adoptar per a la celebració de la jornada electoral i que no requereixen “modificació legislativa”. Entre elles hi ha la recomanació d’acudir al col·legi electoral amb el vot preparat o la conveniència de garantir que els electors vulnerables puguin accedir més fàcilment a exercir el vot, fins i tot amb cues separades. En aquest punt es recorda que a les eleccions basques no era necessari entregar el vot al president de la mesa i n’hi havia prou de mostrar que era un sol sobre abans d’introduir-lo a la urna.

Pel que fa les paperetes, es podria requerir que l’administració proporcionés sobres i totes les paperetes als votants, o la possibilitat d’imprimir el sobre i la papereta. Fins i tot, apunta la possibilitat de ponderar l’enviament d’ofici a tots els electors de la documentació necessària per votar per correu.

Així mateix es planteja la possibilitat que el personal de correus pugui recollir el vot emès en el mateix moment en que es lliura la documentació per al vot per correu i evitar així desplaçament a l'oficina de correus.

 

Imatge: Una mesa electoral amb mesures per la covid a les passades eleccions al Parlament basc / EFE