Euskadi i Galícia no votaran el proper 5 d'abril. Així ho han acordat el lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president galleg, Alberto Núñez Feijoo, en les seves respectives reunions amb els dirigents dels partits bascos i gallecs. Les eleccions queden ajornades sine die i se celebraran el primer diumenge que sigui possible, un cop s'aixequi l'estat d'alarma pel coronavirus. Tots han convingut que la prioritat és garantir la salut de la població i el dret al sufragi universal. I totes dues coses estaven en risc si es mantenien els comicis. 

La campanya electoral hauria d'haver començat aquesta setmana, la matinada de dijous a divendres. I òbviament no es donen les condicions per fer-ho, com tampoc per cridar els bascos a les urnes d'aquí a vint dies quan l'ordre directe a la ciutadania és quedar-se a casa. El País Basc és la tercera comunitat autònoma amb més contagis de Covid-19, amb més de 600 segons les últimes dades. Galícia en té 245 segons l'últim recompte oficial.

La qüestió, ara, serà concretar com es procedeix a la suspensió, ja que existeix un buit legal sobre qui té les competències per fer-ho, ja que no hi ha un mecanisme establert. En qualsevol cas, l'acord polític entre totes les forces tant del parlament basc com del gallec és unànim. Els primers a anunciar la suspensió han estat els bascos. La decisió s'ha pres en base a un informe dels serveis jurídics de la lehendakaritza, segons el qual hi hauria la possibilitat de revocar la convocatòria i és el lehendakari qui té la potestat de tornar-les a convocar.  

L'ajornament de les eleccions és un fet sense precedents a l'estat espanyol, on mai no s'havien hagut de cancel·lar unes eleccions ja convocades. Tots dos les van convocar el passat 10 de febrer.