Aquesta mitjanit ha entrat en vigor el certificat d'autoresponsabilitat que el Govern recomana portar a partir d'avui per sortir de casa. El document -que va presentar el conseller de l'Interior, Miquel Buch divendres i ja està disponible en una nova aplicació mòbil- és una de les novetats del confinament que servirà perquè els Mossos facilitin el pas més ràpidament. La nova mesura ha generat alguns dubtes, que resolem tot seguit. 

🔴 Descarrega't aquí el certificat d'autoresponsabilitat de la Generalitat per sortir de casa durant el confinament​

🔴 El document per sortir de casa durant el confinament en format digital

  • Quina n'és la funció?

L'objectiu del certificat d'autoresponsabilitat és que la ciutadania pugui explicar el motiu del seu desplaçament durant el confinament, i que els agents puguin comprovar si s'ajusta o no a realitat i als casos legals permesos davant l'actual situació de crisi sanitària pel coronavirus. El document recull set circumstàncies concretes: adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat, assistència a centre, servei o establiment sanitari, desplaçament al lloc de treball, retorn al lloc de residència habitual, assistència o atenció a persones grans, menors d'edat, dependents, amb discapacitat o vulnerables, desplaçament a una entitat financera o d'assegurança i causa de força major o situació de necessitat. En la possibilitat que hi hagi una causa de força major o situació de necessitat, s'ha d'especificar quina.

  • És obligatori? 

Buch ha deixat clar que aquest "certificat autoresponsable" és "recomanable" però no pas una "obligació". Les competències de la Generalitat sobre tota qüestió relacionada amb l'estat d'alarma és ara en mans de l'estat espanyol, que les ha centralitzat. Per això, el Govern -que és qui ha impulsat el certificat autoresponsable- no pot exigir que els ciutadans el portin. 

Control policial policia mossos d'esquadra permís treball justificant mascareta coronavirus - Sergi Alcàzar

  • L'he d'imprimir? Puc ensenyar l'app?

No cal imprimir-lo. N'hi ha prou amb ensenyar el document al mòbil als agents. Encara que també es pot portar en versió paper, el Govern ha habilitat la pàgina web http://confinApp.gencat.cat per generar en línia el certificat autoresponsable i poder portar-lo al mòbil o un altre dispositiu electrònic sense imprimir-lo, tal com ha informat la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat en un comunicat aquest dilluns. A més, les patrulles de policia tindran el certificat en paper per oferir-lo als ciutadans.

  • Hi ha multa?

"Confiem en les persones, és un exercici de confiança amb la ciutadania", va asseverar Buch en la seva presentació. Però conseller va avisar que si s'intenta enganyar la policia s'aplicarà la sanció corresponent. Les multes s'aplicaran a partir dels paràmetres que ha explicat Interior, i que van dels 100 als 600.000 euros en aplicació de la llei mordassa.

  • He de renovar el certificat en cada trajecte?

Els agents dels Mossos, que són els únics que poden demanar el document, no es quedaran en cap cas el certificat. Des de protecció civil recomanen marcar en cada recorregut el motiu pel qual se surt de casa. 

Què comprovarà la policia?

Amb el document els agents poden fer una radiografia general del moviment de ciutadans i veure si aquesta "és lògica", segons Buch. Al certificat hi consta el lloc de residència i la destinació final, per tant, els Mossos poden comprovar si les persones han alterat el trajecte apuntat.

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món