El govern espanyol ha ajornat una instrucció del Departament de Justícia de la Generalitat que permetia els funcionaris dels jutjats que estan prestant serveis essencials restar a casa disponibles i només desplaçar-se en cas de necessitat. La instrucció, que aquest dimecres ja s'ha aplicat, queda en suspensió ara per ara per decisió del ministeri de Justícia i força els treballadors a haver d'anar físicament als jutjats. 

La mesura que ara queda en espera s'havia adoptat per "garantir el compliment" dels serveis essencials "amb la màxima protecció dels treballadors". Així ho ha informat Justícia, que recorda que actualment hi ha 155 funcionaris de baixa, 8 dels quals infectats per positiu per coronavirus.

Aplicar decisions a tot l'Estat

D'acord amb la informació facilitada pel Departament, el Ministeri obliga totes les administracions a ajornar qualsevol mesura fins al proper divendres, per aplicar decisions homogènies a tot l'Estat davant la pandèmai del coronavirus.

Així, almenys fins divendres, els funcionaris que hagin de prestar el serveis essencials hauran de continuar anant als jutjats, malgrat no tinguin feina. La dotació de personal que ha de prestar els serveis essencials se situa entre el 8% i el 10% del total de la plantilla.

Què són els serveis essencials?

Són serveis essencials les guàrdies, les mesures i les ordres de protecció de menors i dones, el funcionament dels registres civils, els aixecaments de cadàvers o les actuacions amb detinguts.

La instrucció de la Generalitat també establia que la dotació de personal per als serveis de guàrdia, en canvi, sí que hauria d’anar als llocs de treball, però amb diferents modalitats segons el territori.

Els jutjats de guàrdia del partit judicial de Barcelona, per exemple, prestarien el servei en règim de presencialitat amb el 100% de la dotació d’efectius mentre que per als jutjats de guàrdia de la resta de partits judicials de Catalunya, la modalitat de prestació seria d'un 50 % dels efectius en règim de presencialitat i el 50 % restant en règim de disponibilitat.