El president Quim Torra ja ha avisat que no donarà suport a l'estat d'alarma si no es recuperen les competències per Catalunya en la gestió del coronavirus. Tampoc ho votaran altres presidents autonòmics escoltant-los després de reunir-se per vuitena vegada en la trobada periòdica amb el president Pedro Sánchez des de l'esclat de la pandèmia.

El darrer en avisar ha estat el president de la Xunta gallega, Alberto Núñez Feijóo: "No podem validar el pla del govern espanyol perquè és confús i incomplet, s'està donant un ús desproporcionat de l'estat d'alarma".

Des del País Basc, el seu president, Íñigo Urkullu, també té el pap ple: "Sol·licito que reformulem el model de gestió d'aquesta crisi i també l'aplicació de la legislació d'excepcionalitat". El PNB considera essencial recuperar "la legalitat ordinària" per recuperar la normalitat i fer-ho de forma més "democràtica i eficaç".

El lehendakari no ha estat l'únic. Els principals barons del PP, com hem vist amb Feijóo, recriminen l'estat d'alarma per diferents motius. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, avisa de la crisi econòmica: "Si Madrid arriba al milió d'aturats poden haver disturbis". Més enllà de la crisi econòmica també alerta d'una altra sobre seguretat, social i "d'ordre públic". Ayuso recorda la taxa d'atur del 19% que la mateixa vicepresidenta espanyola, Nadia Calviño, ha anunciat aquest cap de setmana.

Sense citar textualment l'estat d'alarma, els presidents socialistes autonòmics també han exigit canvis en la proposta de desconfinament que planteja el govern central de Pedro Sánchez. Des de les Illes Balears, la seva presidenta Francina Armengol, considera que la mesura d'injecció de 16.000 milions d'euros a les comunitats és insuficient: "Aquest fons és un passa endavant que dóna resposta a la demanda de Balears. Però el repartiment s'ha de fer en funció de l'impacte econòmic i social. Ens costarà més recuperar-nos i necessitem més recursos que altres comunitats. Més sacrifici, més ajuda".

El tema de la liquiditat preocupa a les principals comunitats. El president popular d'Andalusia, Juanma Moreno, també ha lamentat que s'anunciïn ajudes quan encara no s'han cobrat les pactades abans de la pandèmia.  Des d'Extremadura, un altre socialista, el president Guillermo Fernández Vara avisa a Sánchez: "És el moment de pensar en la recuperació econòmica i que el repartiment de la càrrega sigui distribuït i proporcional a les fortaleses que cadascú té".

Vara també avisa de variacions en la desescalada a determinades regions i aspectes dels extremenys. Per exemple, que el petit comerç i l'hostaleria obrin fins al 50% de la seva capacitat i que els pobles petits amb menys casos de coronavirus "puguin avançar de forma més ràpida".