El president de la Generalitat, Quim Torra, ha llançat una crida als ciutadans de Catalunya a paralitzar el país i a autoconfinar-se per frenar l'expansió del coronavirusque, segons ha assegurat, "avança sense aturador".

En una compareixença pública després de la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els responsables dels governs autonòmics, Torra ha advertit que "cal anar més lluny i ser més valents i dràstics" per frenar "l'expansió exponencial".

Ha advertit que ja no s'està en fase de contenció de la malaltia, sinó de mitigació. "Ja no som capaços de seguir les cadenes de transmissió", ha assegurat.

Per aquesta raó, ha alertat de la necessitat d'aturar els contagis i ha reclamat que tothom es quedi a casa. Ha insistit en la urgència de tancar fronteres i prohibir els moviments entre territoris, alhora que ha lamentat que no ha obtingut resposta del govern espanyol davant la petició de tancar l'AVE, ports i aeroports.

"Demano als ciutadans catalans que prenguin la iniciativa. Fem de la lluita contra el coronavirus una lluita compartida cívica i solidària. Us demano que us autoconfineu, tan aviat com sigui possible, i que només surtin a treballar els sectors de l'alimentació, l'atenció mèdica i sanitària i els serveis essencials", ha reclamat.

Torra ha explicat que ha donat instruccions al conseller Jordi Puigneró perquè els funcionaris de la Generalitat es quedin a casa, excepte els sectors essencials, i als consellers Chakir el Homrani i Àngels Chacon que parlin amb sindicats i patronals per poder aplicar aquestes mesures. 

"Cal cessar ja tota activitat que sigui prescindible per poder atendre allò que és imprescindible i essencial", ha advertit.

El president ha lamentat que el govern espanyol "davant un repte tan colossal en lloc de buscar la col·laboració i l’acord s’hagi optat per confiscació de competències". "Que consti el nostre rebuig a aquest decret tal i com s’ha redactat", ha advertit.

"El Govern de la Generalitat continuarà prenent decisions que considerem més oportunes i necessàries, guiats per les persones més expertes, i pensant en la salut i la vida dels ciutadans", ha assegurat.