Aquest divendres, davant la virulència del coronavirus, el president espanyol Pedro Sánchez va anunciar una decisió excepcional: l’estat d’alarma a tot Espanya durant almenys quinze dies. El Consell de Ministres que l’ha d’aprovar ja està reunit de forma extraordinària a La Moncloa des d’aquest dissabte al matí. Avui es coneixeran tots els detalls de les mesures que es desplegaran. En paral·lel, aquest divendres el president Quim Torra va anunciar el confinament de Catalunya, que en part dependrà de l’Estat.

La reunió extraordinària ha començat cap a tres quarts d’onze del matí. Segons informen fonts de La Moncloa, la reunió és presencial i hi han assistit tots els ministres, a excepció de les ministres Irene Montero i Carolina Darias, que han donat positiu per coronavirus. Al migdia està prevista una compareixença del cap de l’executiu per explicar-ne els detalls. La compareixença està prevista a les dues del migdia.

L'estat d'alarma, recollit en una llei orgànica específica de 1981, pot implicar des del control de transports al confinament de la ciutadania i el toc de queda i només pot aplicar-se en casos d'alteració greu de la normalitat. Concretament contempla quatre escenaris possibles: catàstrofes com terratrèmols, inundacions, incendis o accidents de gran magnitud; en situacions de desproveïment de productes de primera necessitat; si s'aturen serveis públics essencials o en crisis sanitàries com l'actual.

Segueix l’última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya i Espanya aquí