El Congrés dels Diputats ha fet aquest dimarts els primers passos per reprendre la seva activitat ordinària després de l'aturada que ha suposat l'estat d'alarma decretat pel coronavirus. Així, ha acordat aixecar la suspensió dels terminis, celebrar un Ple de Control al govern espanyol la propera setmana i anar començant a activar les comissions parlamentàries.

Després de les primeres restriccions per la pandèmia, la Mesa del Congrés, amb els vots de PSOE i Unidas Podemos, va aprovar el 19 de març 'aturar el rellotge' dels terminis de les iniciatives, fet que implicava deixar en suspens les respostes del govern espanyol o la presentació d'esmenes als projectes i proposicions de llei. Tant el PP com Vox es van queixar en considerar que s'estava coartant la tasca de control parlamentari que correspon a l'oposició.

En la seva reunió d'aquest dimarts, l'òrgan de govern de la cambra ha fet el primer pas per reprendre l'activitat ordinària i, a proposta de la seva presidenta, Meritxell Baet, ha decidit que dilluns vinent 13 d'abril, gairebé un mes després de decretar-se, s'aixecarà la suspensió dels terminis reglamentaris per a la tramitació de les iniciatives parlamentàries.

A més, s'ha acordat celebrar una sessió de control parlamentari al govern espanyol la propera setmana, el dimecres 15 d'abril, i serà la primera des del 26 de febrer. Des de la declaració de l'estat d'alarma el 14 de març la Cambra Baixa ha celebrat dos Plens, tots govern amb presència del president espanyol, Pedro Sánchez, per convalidar diversos decrets i la primera pròrroga de l'estat d'alarma.

Finalment, s'ha decidit donar via lliure a les comissions parlamentàries per anar reprenent gradualment la seva activitat, tal com vagin decidint les seves respectives meses. Aquest mes només es venia reunint la de Sanitat per rebre l'informe setmanal del ministre Salvador Illa sobre l'evolució de la pandèmia.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món