El portaveu de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, ha reivindicat la seva formació com a "partit d'estat" i ha reclamat al govern espanyol que s'hi "fixi" com a soci. En una roda de premsa aquest dilluns, ha assegurat que l'executiu del PSOE i Unides Podem necessita acostar-se al centre amb "un partit que fa política útil per als ciutadans" i no els socis "Frankenstein" que van dur Pedro Sánchez a La Moncloa. Bal s'ha congratulat per la darrera pròrroga de l'estat d'alarma, a la qual Cs va donar suport i ha indicat que estaran "vigilants" al compliment de l'acord que el partit taronja va firmar amb el govern espanyol.

El diputat taronja també s'ha referit a les eleccions que se celebraran aquest estiu a Galícia i al País Basc i ha apel·lat al president de la Xunta i líder del PP gallec per formar una candidatura conjunta. "El nacionalisme té força a Galícia", ha dit, per la qual cosa veu necessària una aliança de populars i Cs per fer-hi front i "que no es perdi ni un sol vot constitucionalista". "S'ha de fer un esforç perquè no avanci el nacionalisme a Galícia", ha insistit.

Pérez de los Cobos

Bal ha aprofitat la roda de premsa per avançar que demanaran la compareixença al Congrés del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la destitució del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va comandar el desplegament policial durant el referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Bal ha exigit saber "els motius reals" del cessament, ja que el ministre ha adduït pèrdua de confiança, i ha lamentat el relleu al capdavant del cos "amb la importància que en aquesta epidèmia tenen les forces i cossos de seguretat".

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram