El Govern vol saber on va i com es distribuirà el material que l'Estat està requisant en aplicació de l'estat d'alarma decretat pel coronavirus. "S'està generant un alarmisme davant d'aquestes mesures, i davant aquest alarmisme, cal tenir informació", ha reclamat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que ha comparegut després de la reunió del Procicat amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Buch.

 

L'executiu català ha reclamat explicacions al govern espanyol minuts després que l'alcalde d'Igualada hagi denunciat que 4.000 mascaretes que es dirigien a l'Hospital d'Igualada estan bloquejades a Madrid.

En la compareixença, Budó ha denunciat que "s'està requisant material sanitari destinat a hospitals catalans" i ha demanat explicacions al ministre de Sanitat, Salvador Illa. "Que informi de quines requises s'estan duent a terme, on va aquest material i de quina manera serà distribuït", ha reclamat. Això no obstant, no ha concretat quins efectes estan tenint aquestes requises en el dispositiu d'emergències de Catalunya.

La consellera Alba Vergés ha explicat que la informació que tenen sobre les requises l'estan rebent d'empreses i distribuïdors. "No entenem que es puguin aturar comandes que ja estaven fetes, que es pugui dir que tots els productes estaran centralitzats a Madrid. En un moment de crisi has de deixar treballar la gent. En un moment de crisi, centralitzar és la pitjor solució", ha alertat Vergés.

 

Pel que fa al conseller d'Interior, Miquel Buch, ha insistit que la petició de confinament que ha fet el govern català ha de servir per evitar les confusions que provoca el decret del govern espanyol. "Que l'Estat entengui que això no va de fronteres, va de salut", ha advertit.

 

D'altra banda, Budó no ha avançat si el president, Quim Torra, participarà en la reunió de responsables autonòmics convocada per Pedro Sánchez, però ha mostrat la confiança que les reunions de presidents siguin alguna cosa més que una conversa unidireccional.

Pressupostos

Després que aquest dimarts la consellera admetés la possibilitat de revisar els pressupostos per respondre al nou escenari obert per la pandèmia, avui ha defensat els comptes del Govern i ha demanat a Ciutadans que no posi entrebancs a l'aprovació del projecte enviant-los al Consell de Garanties Estatutàries.

Aquest matí ha estat Torra qui ha advertit que disposar dels pressupostos permetria al Govern disposar de 3.000 milions d'euros addicionals i ha retret el recurs de Cs contra el projecte. També el vicepresident, Pere Aragonès, ha qualificat d'una "irresponsabilitat màxima de Cs" la decisió d'enviar els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries. "Cada dia que passa sense els pressupostos es posa en risc la protecció de les persones davant de l'emergència sanitària", ha advertit.