El Govern reclama a l'executiu de Pedro Sánchez que informi sobre les mesures que té previst prendre un cop acabi en els propers dies el termini que va fixar per al confinament. "No sabem l'escenari que ens trobarem la setmana vinent. Al Govern això ens preocupa", ha assegurat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la seva compareixença al Parlament per informar sobre la resposta del seu departament a la crisi del coronavirusLes crítiques de Budó a l'executiu espanyol han provocat una resposta contundent de l'oposició.

Budó ha aprofitat la seva intervenció de resposta als grups per carregar contra la recentralització de competències dutes a terme per la Moncloa -"amb l'excusa de l'estat d'alarma"-, i per denunciar que aquesta no era la mesura adequada. Així mateix ha insistit que les decisions del govern espanyol van arribar tard; que des de la Generalitat ja s'havia reclamat el confinament però des de l'executiu de Sánchez es va negar i no es va acceptar "fins a les portes de les vacances i aprofitant aquest període vacacional".

"Cal planificar molt bé l'escenari postconfinament", ha advertit la consellera que he exigit molta cura "per evitar una nova onada d'hospitals col·lapsats i ciutadans morint".

Així mateix, ha insistit a denunciar que el govern espanyol només aporta el 10% del material sanitari que necessita Catalunya per respondre a la crisi mentre que la Generalitat aporta el 90% restant. 

Aquesta denúncia ha provocat la rèplica encesa de tota l'oposició, tret de la CUP. Des de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha lamentat el to de la consellera i l'ha acusat de mentir en afirmar que el Govern va apostar pel confinament. El socialista Ferran Pedret ha acusat Budó de deslleialtat institucional i de "difondre fake news" per assegurar que des del govern de l'Estat només ha arribat un 10% del material. Susanna Segòvia, de Catalunya En Comú, també ha retret el "to de confrontació" i de negar que l'executiu espanyol està prenent mesures per respondre a la crisi. La popular Esperança Garcia ha sentenciat que el Govern és incapaç de ser lleial.

1.800 milions pel coronavirus

La consellera ha insistit que els registres de l'executiu demostren que fins aquesta setmana el 90% del material l'ha adquirint el Govern de la Generalitat, que aquestes compres han costant més de 800 milions d'euros en EPIs i que les despeses sanitàries per a la Generalitat derivades d'aquesta crisi será de 1.800 milions euros. Segons la consellera, el Govern ha d'aconseguir aquest material en "un mercat ferotge i especulatiu" on les mascaretes han passat de costar 5 cèntims a costar un euro i on les compres es poden perdre a peu d'avio.

El cupaire Carles Riera ha estat l'única veu discrepant entre l'oposició i ha exigit que davant la centralització el seu grup reclama "sobirania i autodeterminació". "La sortida d'aquesta crisi serà socialista, feminista i ecologista o no serà", ha reblat.

Des de JxCat, Marc Solsona, ha conclòs que el consens no és sinònim de silenci ni acataments. "Ens volen callats i els grups parlamentaris hem de continuar responsables, exigint a qui sigui mesures necessàries per a la salut pública", ha reblat.

El republicà Josep Maria Jové no s'ha referit a les crítiques de l'oposició però en la intervenció inicial ja havia carregat contra l'Estat per voler "combatre el virus des del patriotisme, parlant de fronteres, posant l’exercit i uniformats a fer rodes de premsa i aprofinta el confinament per salvar una monarquia corrupta".