El govern espanyol ha aclarit que el reial decret llei pel qual s'amplien les restriccions laborals pel coronavirus a treballadors no considerats essencials fins al proper 9 d'abril i s'estableix el permís retribuït recuperable "no resulta d'aplicació a les persones treballadores per compte propi".

En una ordre inclosa en un BOE extraordinari publicat ahir a la nit, també s'especifica que les activitats de representació sindical i patronal tampoc no estan afectades "amb la finalitat garantir l'assistència i assessorament a persones treballadores i ocupadors".

El govern espanyol recorda que l'anterior decret llei d'estat d'alarma va afectar els autònoms que presten els seus serveis en les activitats suspeses mentre que poden continuar en les exceptuades.

Així mateix, facilita un model de declaració responsable perquè la persona que el porti pot continuar realitzant desplaçaments al seu lloc de treball o de desenvolupament de la seva activitat de representació sindical o empresarial. El model inclou les dades de l'empresa i del treballador i especifica que no es veu afectat per les restriccions laborals.

Les noves restriccions laborals, que només permeten anar al seu lloc als treballadors considerats essencials, busquen reduir més la mobilitat davant de l'avenç de la pandèmia.

El govern espanyol va establir per a aquests treballadors que ja no puguin anar a la seva feina un permís retribuït recuperable que estarà en vigor entre el dilluns 30 de març i el dijous 9 d'abril, pagat per l'empresa i les hores del qual, 8 dies laborals, hauran de recuperar els treballadors.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món