Isabel Díaz Ayuso porta la seva batalla al terreny judicial. Segons ha informat el govern autonòmic, la Comunitat de Madrid interposarà un recurs davant de la sala contenciosa del Tribunal Suprem contra la decisió del Ministeri de Sanitat de denegar el canvi a la fase 1 de la desescalada pel coronavirus. Ho ha acordat en un Consell de Govern extraordinari aquest dimecres a la tarda. L’executiu considera que “la resolució no obeeix a criteris tècnics aplicats de forma homogènia a tot el territori”. Tampoc no té “constància” que existeixi cap informi que motivi el primer rebuig.

La setmana passada, Ayuso ja va avançar que estudiava possibles accions jurídiques contra la decisió de l’Estat. Ho va fer després de rebre, durant dues setmanes seguides, el rebuig del Ministeri a avançar en la desescalada del confinament perquè no complia tots els requisits, sent el principal focus de la pandèmia a Espanya. La presidenta madrilenya ha insistit en aquest canvi de fase per motius econòmics.

Des de l’executiu asseguren que “no tenen constància que existeixi cap informe que motivi el rebuig a la petició, fet que podria suposar un defecte greu”. Pel que fa a la segona petició, assenyalen que “l’informe de la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat és posterior a la comunicació de la decisió a la Comunitat de Madrid”. També indiquen que “les raons que esgrimeix l’informe per a la denegació no té relació directa amb els indicadors de l’anomenat Pla per a la transició a una nova normalitat”.

Per altra banda, des de la Comunitat de Madrid expressen “dubtes raonables” sobre que els indicadors s’estiguin aplicant “de manera homogènia” a totes les comunitats autònomes, qüestionant la decisió “des del punt de vista tècnic i des del punt de vista del respecte al principi d’igualtat”.

El govern d’Ayuso esgrimeix que ja complia “els indicadors de salut, la capacitat de detecció i seguiment de nous contagis, així com la capacitat estratègica del sistema sanitari per fer front a un eventual rebrot” del coronavirus. És per això que consideren que el Ministeri “podria vulnerar diversos principis i normes essencials del nostre ordenament jurídic”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram