La situació a la Comunitat de Madrid és preocupant. El coronavirus avança després de setmanes de passivitat institucional. Davant d'això, el president espanyol Pedro Sánchez va dirigir-se ahir a la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso per a intervenir-hi. Segons han informat avui en un comunicat conjunt, tots dos dirigents polítics es reuniran aquest dilluns a les dotze del migdia a la Puerta del Sol, seu de la presidència regional. Avui mateix està previst que el govern autonòmic adopti mesures més dures per a les zones amb una incidència més elevada. De moment, però, l'anunci s'està fent esperar. Fonts de la Comunitat es justifiquen en la "complexitat jurídica".

Segons asseguren l'Estat i la Comunitat en el comunicat, "l'objectiu és un: doblegar la corba". En el breu text conjunt assenyalen que els equips de tots dos govern "estan preparant, des d'ahir mateix i durant tot el cap de setmana, un espai de cooperació en la lluita contra la covid-19".

El caos continua a la capital de l'Estat. Avui mateix estava prevista la compareixença d'Isabel Díaz Ayuso per a anunciar noves mesures per tractar de contenir el virus en les zones amb més incidència. Inicialment estava convocada a dos quarts de dotze del matí. S'ha ajornat un primer cop, fins la una del migdia, i un segon cop, fins la tarda, sense concretar l'hora. La justificació ha estat la "complexitat jurídica" de les noves restriccions.

Xifres alarmants

La situació a la Comunitat de Madrid en aquesta segona onada ha tingut una evolució preocupant. Dels deu municipis amb més casos per habitant de tot l’Estat, nou es troben a la regió. La primera és Parla, amb una incidència acumulada de 992; la tercera, Alcobendas (828); la quarta, Fuenlabrada (811); i la cinquena, la mateixa Madrid (696). De fet, els barris més pobres de la ciutat tenen les taxes més altes d’Europa: Puente de Vallecas amb 1.240, Villaverde amb 1.157 o Usera amb 1.155.

Tot plegat, acompanyat d’un caos governamental durant tota la pandèmia, també durant la segona onada. Mentre Catalunya o l’Aragó van afanyar-se per prendre mesures més dures per a tallar d’arrel els contagis, el govern d’Isabel Díaz Ayuso s’ha mostrat inoperant durant setmanes amb mesures molt tímides. Va passar amb l’obligatorietat de la mascareta o les restriccions a l’hostaleria. I no ha estat fins aquesta setmana que s’han plantejat “confinaments selectius” com els que Barcelona i l’Hospitalet ja van fer a finals de juliol

Congestió hospitalària

Les dades del Ministeri mostren que la congestió hospitalària de Madrid és molt elevada. El total de llits ocupats per pacients de covid a la regió és del 21%, mentre la mitjana espanyola se situa en el 8,6%. En aquest moment hi ha 3.323 hospitalitzats a Madrid, dels quals 409 en UCI. Des dels hospitals avisen que les UCI estan al límit de la seva capacitat. És per això que la Comunitat de Madrid s’està plantejant la reobertura de l’hospital de campanya de la Fira de Madrid (IFEMA).