Quim Torra entra de ple en la política madrilenya. Per defensar-se dels atacs per l’aparthotel de luxe on s’allotja, Isabel Díaz Ayuso ha recordat com el president de la Generalitat s’ha allotjat durant la quarantena a la Casa dels Canonges, sense que ningú no l’hagi criticat per això. “Jo no sé per què he de ser tractada de forma diferent”, ha lamentat la presidenta de la Comunitat de Madrid, que ha insistit que pagarà l’allotjament de la seva pròpia butxaca. Tot plegat encara que sigui la residència oficial del president del Govern.

En la sessió de control d'aquest dijous a l’Assemblea de Madrid, la dirigent conservadora ha subratllat que ella és “una presidenta autonòmica que ha de gestionar una epidèmia”. I en aquest punt ha apuntat contra Torra: “Un altre president que ha estat en la mateixa situació, el president Torra, ha estat en dependències que la Generalitat ha posat a la seva disposició mentre passava la quarantena”. I s’ha mostrat perplexa: “Jo no sé per què he de ser tractada de forma diferent. Qualsevol president en la meva situació hagués fet el mateix”.

En aquest sentit, Isabel Díaz Ayuso ha argumentat que va decidir “voluntàriament” confinar-se fora del seu domicili habitual, amb ajuda d’un familiar perquè ella, infectada, “no podia ni baixar al supermercat”. Va buscar “la millor opció per no molestar els meus veïns i el meu equip”. Ha garantit que ho pagarà de la seva butxaca, i ha reiterat que ho ha fet per “continuar treballant amb garanties dignes del càrrec que ostento”.

Investigació interna

En la polèmica dels contractes que van aparèixer i desaparèixer, la presidenta de la Comunitat no creu en les casualitats. Ha insinuat que podria venir de dins del mateix govern de coalició: “L’únic estrany que hi ha hagut és un contracte que s’ha pujat, casualment mal posat, que se n’ha assabentat just un periodista, i que en el moment en què s’ha conegut l’han despenjat a unes hores estranyes”. És per això que ha anunciat l’obertura d’una investigació interna. Les relacions entre el PP i Ciutadans dins l’executiu estan molt tenses.

El contracte modificat

L’últim escàndol d'Ayuso és aquest aparthotel de luxe on s’allotja, de la cadena Room Mate, propietat de l’empresari amic Kike Sarasola. Des del govern autonòmic deien que ho pagava de la seva butxaca. Però el dimarts el Portal de Contractació de la Comunitat de Madrid adjudicava un contracte de 565.749 euros a Room Mate per l’explotació de dos hotels cedits durant l’emergència sanitària per a persones grans sense coronavirus. Aquesta informació va ser corregida atribuint-ho a un “error”. Amb la modificació, l’adjudicatari va passar a ser la Coordinadora del Tercer Sector, per un valor de 240.000 euros, amb la finalitat d’adaptar les habitacions i la contractació de personal assistencial. Des de la Coordinadora del Tercer Sector no tenen constància d’aquests diners. Des de l’oposició hi veuen un “presumpte delicte de suborn”. La Puerta del Sol, després de veure passar Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, no escapa de l’ombra de la corrupció.

Catalunya també pel canvi de fase

Per altra banda, sobre la polèmica pel canvi de fase de desescalada, la dirigent autonòmica ha assegurat que “molt em temo que les decisions que s'estan prenent per a Madrid tenen molt a veure amb les que al mateix temps s'estan prenent per a Catalunya”. Ayuso ha acusat el ministeri de Sanitat de “jugar” amb aquest canvi de fases “de manera indiscriminada” sense tenir en compte els “perjudicis” que estan provocant.

“Madrid és un exemple per al món”

La dirigent conservadora ha defensat la seva gestió del coronavirus assegurant que “Madrid és un exemple per al món”, sense ajuda del govern de l’Estat. “No deixaré de dir-ho mai, per moltes campanyes mediàtiques que facin en contra meu”, ha defensat Ayuso.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram