Trenta alcaldes del PSC de l'àrea metropolitana de Barcelona han enviat una carta al president de la Generalitat, Quim Torra, en la qual demanen que es faciliti la mobilitat entre els seus municipis a partir de dilluns que ve, quan la capital catalana i la seva conurbació entraran a la fase 1 de la desescalada.

La carta, subscrita també pel tinent d'alcalde de Barcelona i secretari de Política Municipal del PSC, Jaume Collboni, i la secretària de Salut del partit socialista, Assumpta Escarp, recorda que, en la fase 1, els ciutadans no podran sortir de la seva regió sanitària, és a dir, les dues metropolitanes (nord i sud), i la de la capital.

Com a exemple dels problemes que això pot ocasionar, els signants citen el cas dels ciutadans de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat que viuen al mateix carrer, la Riera Blanca, que serveix de divisió entre els dos municipis i que, segons el pla de desescalada, no podran canviar de vorera perquè amb això canviaran de ciutat i de regió sanitària.

Els alcaldes indiquen que Barcelona i la seva àrea metropolitana conformen "una realitat social i econòmica innegable en el seu dia a dia".

Indiquen que la ciutat de Madrid i la seva província, que també entraran dilluns a la fase 1 de la desescalada, han permès als seus ciutadans desplaçar-se "sense cap problema pel conjunt dels seus límits provincials" tot i que tenen uns índexs epidemiològics "més divergents" que entre les tres regions sanitàries concernides en aquest cas.

"Per contra -afegeixen- a Barcelona ciutat, en fase 1, la seva ciutadania continuarà tenint prohibit sortir del municipi fins a la fase 3 -quan fins i tot es podrà desplaçar pel conjunt de l'estat-. Ni tan sols podrà desplaçar-se a un municipi a on es pot anar caminant, com és el cas de l'Hospitalet de Llobregat, separades les dues ciutats per un carrer".

Els alcaldes es lamenten també que els de les regions sanitàries del nord i del sud tampoc podran acudir a Barcelona, de manera que demanen al president Torra que "valori degudament les grans realitats socials, sanitàries, econòmiques, administratives i estratègies compartides en aquest mateix territori "per crear" un àmbit comú en la mobilitat.

Qui signa la carta?

La carta la signen els alcaldes d'Abrera (Jesús Naharro); Badia del Vallès (Eva Menor); Barberà del Vallès (Xavier Garcés); Canovelles (Emilio Cordero); Castellar del Vallès (Ignasi Giménez); Castelldefels (Maria Miranda); Cerdanyola del Vallès (Carlos Cordón); Cornellà (Antonio Balmón); i Esparreguera, (Eduard Rivas).

També la subscriuen els d'Esplugues de Llobregat (Pilar Díaz); Gavà (Raquel Sánchez); Granollers (Josep Mayoral); L'Hospitalet de Llobregat (Núria Marín); La Llagosta (Oscar Serra); Lliçà d'Amunt (Ignasi Simón); Mataró (David Bote); Mollet del Vallès (Josep Monràs); Montmeló (Pere Rodríguez); Polinyà (Javi Silva); Rubí (Ana María Martínez); Sabadell (Marta Farrés); Sant Adrià del Besòs (Joan Callau), i Sant Andreu de la Barca (Enric Llorca).

Ratifiquen igualment la carta els alcaldes de Sant Boi de Llobregat (Lluïsa Moret); Sant Joan Despí (Antonio Poveda); Sant Just Desvern (Josep Perpinyà); Sant Vicenç dels Horts (Miguel Comino); Santa Coloma de Gramenet (Núria Parlon); Vallirana (Eva Martínez); i Viladecans (Carles Ruiz), a més dels dirigents socialistes Jaume Collboni i Assumpta Escarp.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.