Que ningú quedi enrere en la sortida de la crisi derivada del coronavirus i apostar, tan aviat com sigui possible, per la reactivació econòmica de la ciutat. Són els dos rails sobre els quals llisca la crida del govern municipal d'Ada Colau als grups de l'oposició i els principals actors de la ciutat de Barcelona per un "gran pacte de ciutat". Els seus dos homes de confiança, Jaume Collboni i Jordi Martí, n'han esbossat les línies mestres. 

L'equip de Colau fixa com a referent l'acord històric per als pressupostos municipals que comuns i PSC van rubricar al gener amb ERC i JxCat. Va ser el més ampli de la història de Barcelona. Ara, però, amb la sacsejada del coronavirus, aquell pacte pressupostari ha quedat obsolet. Per això, la primera proposta és refer i actualitzar els números acordats per 2020 i començar a negociar ja els del 2021. Els socis preferents són els dos grups independentistes de l'ajuntament, ERC i JxCat, però el govern de comuns i PSC fa extensiva la mà estesa a Cs, PP i Barcelona pel Canvi (Valls). 

Més subvencions per no pujar impostos

L'Ajuntament de Barcelona ha xifrat en 200 milions la caiguda d'ingressos prevista arran de la crisi del coronavirus. Amb l'allargament de l'estat d'alarma fins al maig, calcula que serà encara més gran. "Estem afrontant una situació mai viscuda i la resposta també ha de ser inèdita", ha afirmat el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, que ha explicat que "vol ser un pacte de ciutat que reimpulsi la ciutat des de tots els punts de vista". D'aquí que, a banda de les forces polítiques, es vulgui comptar també amb la participació d'agents socials, econòmics i culturals de la ciutat. 

Pel que fa als pilars sobre els quals haurien de pivotar les mesures per sortir de la crisi, el govern Colau ja avança que "prefereix augmentar les compensacions amb subvencions als sectors que més pateixen que reduir o modificar els impostos". 

Un dels objectius prioritaris que, segons el govern municipal, han de guiar el pacte és "protegir la reputació internacional" de Barcelona. Pel que fa al calendari, ja s'ha contactat amb els principals actors i dimarts vinent hi haurà la primera reunió amb els set grups municipals. "No haurien de passar gaires mesos per tenir l'acord", ha afirmat Jordi Martí.