En consonància amb les mesures empreses per l'Estat i la Generalitat per combatre la propagació del coronavirus, l'alcaldessa de Barcelona ha volgut avui marcar perfil propi amb una compareixença pública durant la qual ha adreçat un missatge als barcelonins: "Abaixar el ritme de la ciutat" i "anul·lar activitats innecessàries". "Fem només allò que sigui imprescindible", ha reclamat Colau, que apel·la a la "responsabilitat col·lectiva". 

Durant els propers 15 dies l'Ajuntament tancarà els 58 casals de gent gran que hi ha a la ciutat, limitarà l'aforament a un terç dels centres cívics, esportius i biblioteques, suspendrà els actes que no siguin indispensables i es reforçarà la teleassistència a les 100.000 persones grans que es calcula que hi ha a Barcelona. Pel que fa al transport públic, TMB farà demà un gabinet de crisi durant la qual es preveu acordar que s'intensifiqui la higiene dels combois i estacions, s'augmenti la freqüència de pas i s'estudiï esglaonar l'entrada i sortida de la feina, perquè no s'acumulin tants passatgers en una mateixa hora. 

Així mateix, s'insisteix a exigir als ciutadans que "allò que es pugui deixar de fer" es deixi de fer, sense més concreció. Alhora es recorda que cal mantenir una bona higiene personal, una de les prevencions més efectives per evitar el contagi. Per predicar amb l'exemple, el consistori cancel·larà les audiències públiques i els consells de barri i districtes d'aquí a final de mes.

Abaixar el ritme i cuidar-se

L'alcaldessa ha instat la ciutadania a "cuidar-se els uns als altres" amb la mirada posada en dos objectius prioritaris: protegir la població vulnerable i contenir els contagis del nou virus. "No hem de pensar només en clau individual, sinó com a població", ha assenyalat. Ha posat com a exemple els casos de persones a qui s'aconsella que es quedin a casa en quarantena encara que es trobin bé. "Cal pensar en col·lectiu, perquè podem ser transmissors".

Actualment hi ha 3 infectats i 70 persones en quarantena a Barcelona, quatre d'elles regidors: Jaume Collboni, Jordi Martí, Montserrat Ballarín i Rosa Alarcón.