Antonio Balmón fa 15 anys que és alcalde del PSC a Cornellà i s'hi torna a presentar. Aquest municipi té una llarga trajectòria de més de 30 anys socialista, i en aquestes generals també va guanyar Pedro Sánchez. Repassem els principals candidats que s'hi presenten, tenint en compte els darrers resultats de l'any 2015. Coneixem el candidat de la CUP, Ángel Camacho; Daniel Martínez, de Ciutadans, i Raquel Albiol, per Esquerra.

El Confidencial

Serveis públics

Un titular ben impactant precedeix aquest article. "Hi ha molta gent guarra a la ciutat", en paraules del seu actual alcalde i candidat socialista Antonio Balmón. Podeu escoltar l'explicació sencera clicant al vídeo. Sota aquesta premissa, desgranem el servei públic de neteja actual criticat per tota l'oposició. Bàsicament ho justifiquen per dos motius: manca de transparència en la contractació de l'empresa FCC i augmentar les campanyes de civisme per revertir la situació de brutícia que des de Ciutadans, ERC i la CUP perceben de la ciutat. Especialment crític és el candidat de la CUP, Ángel Camacho, i contesta a Balmón que "la gent no és guarra, sinó les empreses" que gestionen aquest servei.

Ciutadania

L'atenció ciutadana, el servei de digitalització i engegar més processos participatius són reclamacions que comparteixen les principals forces de l'oposició. El candidat socialista creu que, en aquest àmbit, Cornellà s'emmarca en una participació activa que ha de recaure en els mateixos que hi viuen. Per la seva banda, la CUP i Esquerra reclamen que s'escoltin més als cornallencs i cornallenques en un projecte concret: el futur de l'ARE Ribera Salines, un espai destinat en els seus inicis a zona verda que se li ha donat un nou enfocament perquè sigui terreny urbanitzable. Es preveu que sigui la darrera zona residencial de la ciutat amb presència del sector terciari. 

Habitatge

Balmón lamenta, segons ell, que el Govern de la Generalitat no construeixi cap pis tot i que confirma que tenen "planificats des de l'ajuntament 575 habitatges de protecció oficial" i ja porten la meitat. L'augment dels preus de lloguer i les nul·les polítiques d'habitatge social en els darrers 30 anys compliquen la situació. Sumat a un aspecte que apunten des de Ciutadans que és "l'expulsió de persones de Barcelona, venen a Cornellà i això fa que augmentin els preus pels qui són d'aquí". L'altre debat és si el projecte ha d'anar cap a l'habitatge de lloguer o compra social.

Seguretat

Com s'ha de reforçar la seguretat a Cornellà? Balmón vol "garantir la convivència" i es felicita de la bona coordinació entre tots els cossos: Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana. Ara, posa el punt de mira en la inclusió a partir de plans d'ocupació, entre d'altres mesures. Per la CUP, no consideren que calguin més reforços policials, de fet, fins i tot han demanat per moció suprimir la unitat antiavalots. Daniel Martínez de Ciutadans fa una crida a revertir "el dèficit d'agents de la ciutat" i millorar les seves condicions laborals i de pressupost. Raquel Albiol, d'Esquerra, incorpora un nou concepte per a la ciutat: generar plans reals antirumors dins un projecte d'inclusió social.

Les frases dels candidats

Ángel Camacho (CUP): "L'alcalde Balmón diu que hi ha gent guarra, però el que cal són empreses menys guarres"

Daniel Martínez (Cs): "No s'està fent un seguiment de l'empresa que té l'adjudicació del servei de neteja"

Antonio Balmón (PSC): "El Govern de Catalunya no construeix ni un pis i això es nota"

Ángel Camacho (CUP): "La poca política que s'ha fet en habitatge s'ha destinat a l'especulació i el diner fàcil"

Raquel Albiol (ERC): "L'augment del preu de lloguer ens porta a pagar 400 euros per una habitació a Sant Ildefons"

Ángel Camacho (CUP): "Volem suprimir la unitat antiavalots perquè estigmatitza la gent pel seu origen o color de pell"

Daniel Martínez (Cs): "El pressupost per a la Guàrdia Urbana no arriba ni al milió d'euros, l'hem d'augmentar"