El líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, ha dit aquest dimarts que demanarà al nou primer ministre conservador que sotmeti a referèndum el seu acord de "Brexit" i ha avançat que, si això passés, la seva formació defensaria la permanència a la Unió Europea.

En una carta a les bases després d'una reunió de la directiva laborista, ha indicat que el partit "faria campanya per la permanència davant una sortida sense acord o un pacte 'tory' que no protegeixi ni l'economia ni l'ocupació".

"Sigui qui sigui el nou primer ministre, ha de tenir la confiança de sotmetre el seu acord, o la falta del mateix, a una consulta popular", juntament amb l'opció seguir pertanyent a la UE que defensaria la seva formació, escriu Corbyn.

El futur cap del Govern britànic es coneixerà el 23 de juliol i serà Jeremy Hunt o el favorit Boris Johnson, segons decideixin en unes eleccions internes els militants del governant Partit Conservador.

En aclarir la seva posició sobre el "brexit", si bé encara requereix matisos, la directiva laborista espera posar fi a les profundes divisions que han fuetejat a la formació des del referèndum de 2016, quan va fer una campanya ambigua i confusa que va ser molt criticada.

El partit, sumit en tensions ideològiques des de l'arribada del socialdemòcrata Corbyn, s'ha debatut durant molt temps per conciliar el sentir de les bases, més proeuropees, amb el d'un terç dels seus votants, a qui dóna suport la sortida de la UE.

La desfeta de la formació en les recents eleccions al Parlament europeu ha servit perquè defineixi la seva postura, així com la pressió exercida pels sindicats, que en una reunió dilluns van consensuar un pla d'acció.

En aquest escenari, la posició de campanya del partit i dels seus diputats dependria "del tractat negociat", segons el document consensuat per les organitzacions de treballadors afiliades al Laborisme.