La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha descartat aquesta tarda en roda de premsa que el govern espanyol transfereixi a la Generalitat la gestió del MIR (metges interns residents). "No està en l'agenda cap traspàs, ni fer cap canvi en el sistema d'elecció del MIR", ha deixat clar, després que el PP ha denunciat que es posés sobre la taula en la comissió bilateral.

 

En una actitud a la defensiva, Darias ha negat qualsevol avenç en aquesta qüestió. Dilluns passat, la comissió bilateral formada entre l'executiu espanyol i la Generalitat va acordar crear un grup de treball a partir d'octubre per estudiar la viabilitat de la transferència d'aquesta competència. Però la ministra ha reiterat avui en diverses ocasions la negativa del govern espanyol a traspassar aquesta competència, tot i que ha mostrat la seva voluntat d'assistir al grup de treball acordat en la comissió bilateral per defensar-hi la postura de l'Executiu del PSOE i Podemos.

"Vull deixar ben clar que aquest govern continuarà amb el mateix sistema que tenim fins ara. Si de cas, seguirem ampliant la cobertura de places sempre de la mà de les comunitats autònomes i de la comissió de recursos humans", ha defensat. "És un sistema que cohesiona, que vertebra tota la sanitat pública a Espanya i prestigia la formació dels nostres sanitaris i també la del país. La formació MIR és una història d'èxit per a Espanya no només a nivell nacional, també és un referent a nivell internacional", ha afegit.

El posicionament de la ministra s'ha produït després d'una forta ofensiva del PP contra el possible traspàs, que ha inclòs una petició de compareixença de Darias. 

Els populars no han dubtat a relacionar el traspàs de la competència a Catalunya a una exigència a conèixer la llengua catalana, obviant que aquests requisits sí que existeixen ara per l'espanyol. "Val més i és més important per al Govern d'Espanya saber català que no pas ser un bon metge? Que ho expliquin immediatament el senyor Sánchez i la ministra de Sanitat", ha declarat als periodistes amb to hiperbòlic el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos.

El president de PP, Pablo Casado, ha expressat també el seu rebuig rotund a la possibilitat que pogués cedir-se el MIR a Catalunya. "Si Sánchez canvia el sistema MIR per pagar als secessionistes, el recuperarem quan arribem al govern", ha avisat. Casado ha afirmat que l'Executiu de Sánchez "té el rècord mundial de contagis de sanitaris per covid i no pot jugar amb la seva carrera professional, ni amb la salut dels espanyols per un grapat d'escons".

Vilagrà insisteix que és a l'agenda

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, no ha donat per perduda la transferència i ha insistit que està a l'agenda. "Ministra Carolina Darias, a la comissió bilateral els governs català i espanyol vam acordar crear un grup de treball per debatre sobre aquest traspàs i d’altres. Per tant, sí que està a l’agenda!", ha indicat.

Vilagrà

 

Imatge principal, la ministra de Sanitat, Carolina Darias. / Foto: Efe.