El ple d'investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, se celebrarà els dies 4, 5 i, si s'escau, el 7 de gener. Així ho ha comunicat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, als grups parlamentaris aquest dimarts al matí. La convocatòria formal, però, no serà fins el dia 2 de gener, segons fonts de la presidència del Congrés.

El ple començarà dissabte previsiblement a les 12 del migdia amb la intervenció del candidat sense límit de temps i continuarà a la tarda amb les intervencions dels grups de més gran a més petit. El candidat, a més, té dret a la contrarèplica en cada un dels grups. Diumenge, vigília dels Reis d'Orient, seguirà amb les intervencions dels grups amb menys representants i hi haurà una primera votació en què Sánchez no obtindrà la majoria absoluta que necessita.

Així, el ple es reprendrà dimarts, 7 de gener, previsiblement a les nou del matí amb un nou debat en format reduït que culminarà amb una nova votació en què el president en funcions només necessitarà la majoria simple que li atorguen els acords assolits per a ser investit.

Després de les eleccions del 10 de novembre, el PSOE ha treballat des del primer moment perquè Pedro Sánchez fos investit president abans de Nadal o abans del dia de Reis.

Programa de govern i suports

Pedro Sánchez arribarà al debat d'investidura amb un programa de govern de coalició signat amb Podem i amb acords d'investidura segellats també amb el PNB i ERC, que ha de ratificar la seva abstenció al Consell Nacional que tindrà lloc el dia 2 de gener.

També han manifestat el seu suport al president espanyol en funcions els diputats de Més País, Compromís, BNG, PRC i Teruel Existe, i espera assolir també els dels dos diputats de Nueva Canarias i Coalición Canaria.

En total Sánchez espera rebre el suport de 169 diputats, fet que sumat a l'abstenció dels 13 diputats d'ERC (i els 5 de Bildu), li permet superar la investidura en segona volta, en què només necessita majoria simple.