Ja és oficial: les eleccions a l'Assemblea de Representants (Parlament) del Consell per la República han estat convocades pels dies 29, 30 i 31 d'octubre. Després d'un canvi en les dates, la institució a l'exili ha fixat les dates formalment en un comunicat. Tal com indica el text, els gairebé cent mil membres del Consell per la República podran votar els representants de l'Assemblea "de manera ininterrompuda des de les 9:00 h del dia 29 i fins a les 20:00 h del dia 31 d’octubre." El vot es farà des de l'app o la web del Consell, dins l'espai habilitat per a les eleccions.

Segons l'actual govern provisional, les eleccions van ser ajornades unes setmanes "per donar més temps a preparar les candidatures".

Què s'escull?

El funcionament del Consell per la República és molt similar al de la Generalitat catalana. Segons el procediment descrit en el seu butlletí i a les xarxes socials oficials, la votació servirà per escollir un total de 121 representants que formaran l'Assemblea, en altres paraules, els 'diputats del Parlament'. Tal com expliquen des del Consell en un vídeo, la funció de l'Assemblea de Representants és "representar els ciutadans del Consell i impulsar l'acció política. A més, tindrà funcions de reglamentació interna i de control de l'executiu". 

 

Aquests representants estaran dividits en dos blocs i es votaran en dues urnes diferents. Per una banda, els membres votaran vuitanta-una persones que formaran l'anomenat Bloc Territorial. Aquest bloc representarà la ciutadania, ja que qualsevol membre del Consell s'hi pot presentar. Segons les bases de la votació, "cada elector pot votar com a màxim tants candidats o candidates com llocs de representant corresponguin a la circumscripció a la qual pertany." La divisió de les circumscripcions també figura en el comunicat. 

D'altra banda, la segona urna decidirà els càrrecs electes, és a dir, les figures polítiques del Consell. Tal com indica el comunicat, "el Bloc de càrrecs electes té circumscripció electoral única en la qual s’han d’elegir 40 representants," de manera que la representació popular del Bloc Territorial serà més del doble que el Bloc de Càrrecs Electes. 

Calendari

D'acord amb el reglament electoral del Consell, avui diumenge 19 de setembre s’inicia el procés amb la convocatòria electoral. A partir d'aquest moment, totes aquelles persones que es vulguin presentar a l'Assemblea hauran d'inscriure la seva candidatura en un terme de quinze dies que finalitzarà, per tant, el 4 d'octubre a les 24:00 h. Aleshores, el 16 d'octubre es donaran a conèixer les candidatures formalment.

La campanya electoral començarà l’endemà, el 17 d'octubre, i durarà dotze dies, des de les 00:00 h del 17 d’octubre fins a les 24:00 h del 28 d’octubre.

Les eleccions es duran a terme a partir de les 09:00 h del dia 29 d’octubre i fins a les 20:00 h del dia 31 d’octubre, culminant el primer de novembre amb un escrutini general i la publicació de resultats provisionals.

Finalment, el 12 i 13 de novembre tindrà lloc l'acceptació dels càrrecs electes, en preparació l'endemà 14 de novembre, per quan hi ha convocada la primera assemblea del Consell de la República. 

Majoria de dones

El sistema electoral també preveu un sistema de discriminació positiva per fomentar una majoria de dones a la institució: la meitat de la representació de la circumscripció s’atorgarà a les dones més votades i l’altra meitat a les persones més votades, siguin homes o dones.

La que sí que ja està formada és la sindicatura electoral, que està formada per Jordi Domingo Garcia-Mila, Olga Amargant Cancio, Teresa Vallverdú i Baró, Josep Ramon Barberà i Gomis, i Mònica Fernández i Pujagut.

 

 

Foto principal: l'actual vicepresident del Consell per la República Toni Comín / ACN