La Mesa i la Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats tenen previst de reunir-se aquest dimarts per concretar la composició dels òrgans de la Cambra Baixa espanyola i la ubicació de ses senyories a les diferents dependències de la Cambra i a l'hemicicle, on Convergència, ara al Grup Mixt, corre el risc d'acabar a les últimes files, la zona coneguda com el galliner.

En concret, i segons han indicat a Europa Press fonts parlamentàries, es tracta de concretar, entre altres assumptes, la ubicació dels despatxos dels diferents grups parlamentaris i el nombre d'assistents dels quals disposarà cadascun d'ells.

També cal definir la composició de la Diputació Permanent del Congrés (l'òrgan que substitueix el ple en els períodes no ordinaris de sessions) i de les diferents comissions parlamentàries, fixant el nombre de diputats per cada grup.

Una altra qüestió que han de resoldre la Mesa i la Junta de Portaveus és la ubicació dels diferents grups parlamentaris a l'hemicicle, més enllà de la tradició que als bancs de la dreta de la presidència de la Cambra hi haurà el PP i a l'esquerra el PSOE.

Funcionament de la Cambra

Tots aquests assumptes d'intendència, imprescindibles per a la posada en marxa de la institució, s'havien de resoldre dimarts passat pensant que no hi hauria gaires canvis respecte de la fallida legislatura del primer semestre.

Però la decisió final de no donar grup parlamentari propi a Convergència i enviar els seus vuit diputats al Grup Mixt va alterar tots els plans inicials. Ara la Cambra tindrà un grup parlamentari menys que al maig i el repartiment d'escons, despatxos i comissions es veu alterat.

El més visible és que Convergència, que feia dècades que estava en el terç central de l'hemicicle i en la tercera planta de la primera ampliació del Congrés, ara anirà, amb els seus nous companys del Grup Mixt, a les últimes files del saló de plens (el galliner) i que els seus despatxos estaran més allunyats del Palau de la Carrera de San Jerónimo.