Dijous passat es van viure molt nervis al Parlament Europeu, però qui els va viure, principalment, van ser els eurodiputats espanyols, que no van saber admetre que la sentència del TJUE va suposar una victòria sense pal·liatius de l’independentisme, que ha aconseguit que es confirmi la immunitat d’Oriol Junqueras com a electe del Parlament Europeu i per tant va ser jutjat en fals, i que a més ha fet que Carles Puigdemont i Toni Comín siguin reconeguts com a eurodiputats de ple dret.

El diari francès Libération, a càrrec del periodista Jean Quatremer, ha fet una crònica dels fets sota un dur titular: “Crisi de nervis espanyola a Estrasburg”, en què es fa ressò de la polèmica causada per l'eurodiputada espanyola del PSOE Iratxe García, mà dreta i persona de la màxima confiança de Pedro Sánchez a l'Eurocambra, que va intentar pressionar el president del Parlament Europeu, David Sassoli, perquè no es pronunciés sobre la sentència del TJUE fins després de les festes, tal com ja va explicar el corresponsal de La Sexta, Alberto Fernández.

Amb tot de detalls, el cronista explica com ja diumenge al migdia hi havia prou expectació per la reacció de Sassoli a la sentència del TJUE, coneguda en aquell moment i com “amb una trentena de minuts de retard”, Sassoli, “una mica més vívid del que és habitual”, va aparèixer al ple per llegir una declaració en què s’especificava que es compliria amb una sentència en què quedava clar que Espanya “no pot exigir als electes que prestin primer jurament de fidelitat a la Constitució espanyola per ser diputats reconeguts”.

Espanya perd els papers

Però el que importa, sempre segons Quatremer, és el que passa entre bastidors, perquè “tres separatistes catalans odiats”, entre els quals Carles Puigdemont, podran accedir a la condició d’eurodiputats “i sobretot tenir la immunitat parlamentària, cosa que els farà intocables”.

“Pitjor”, continua Quatremer, la sentència deixa clar que “la condemna d'Oriol Junqueras a 13 anys de presó per ‘sedició’ és il·legal, ja que es va pronunciar després de les eleccions”. Per això explica com els euròcrates espanyols van intentar ajornar alguna presa de decisió, i aquí el cronista apunta a una connexió entre aquest intent d’ajornar-ho i el fet que en el seu moment, “el Parlament i la Comissió van donar suport a Espanya davant el Tribunal de Justícia”, cosa que ara els deixa en evidència.

L’episodi amb Iratxe García és relatat d’aquesta manera: “L’espanyola Iratxe García, presidenta del grup socialista, exigeix ​​aleshores una reunió abans de la represa del ple”. Hi haurà una reunió en “una sala privada de l’hemicicle d’Estrasburg en presència d’un eixam d’euròcrates”. La reunió puja de to quan l’eurodiputada del PSOE s’adona que Sassoli es mantindrà ferm en la seva posició i perd els nervis.

“No pots fer això a Espanya!”

“No pots fer això a Espanya!”, va cridar García, la qual, enfurismada, “va llançar els seus papers a terra”. Sassoli però, “no va cedir davant la violència de l’espanyola”.

Quatremer apunta que en tota aquella situació, des de la part espanyola es va intentar dissimular l’anada de Puigdemont i Comín al Parlament Europeu per recollir la seva acreditació i intentar minimitzar els fets. Segons Libération els eurodiputats espanyols van passar nervis, molts nervis.