La contrarèplica a l'ofensiva espanyolista contra el requisit de tenir el nivell C1 de català per poder optar a una plaça pública com a professional sanitari a Catalunya ja ha arribat. Més de 1000 metges d'arreu del país s'han organitzat per fundar el col·lectiu Metges pel Català. Una organització que neix amb la intenció de fomentar i salvaguardar la llengua en l'àmbit de la sanitat.

Els membres de Metges pel Català, que es coordinen a través d'un grup de Telegram, es defineixen com un think tank sense voluntat política. I tenen l'objectiu de vetllar per l'ús del català en el camp mèdic, tant assistencial com de recerca. Tots els professionals sanitaris dels Països Catalans que vulguin es poden unir al grup de Telegram. Val a dir que el grup està obert als diferents perfils professionals que formen part del sector sanitari: infermers, psicòlegs, psiquiatres, etc.

Metges pel Català, que de moment es troba en estat embrionari, té previst presentar-se públicament aviat mitjançant un comunicat públic. De moment, el think tank ja ha elaborat un decàleg per promoure la llengua catalana als hospitals d'arreu del país. 

1. Escriure sempre en català a la història clínica (cursos, altes i informes).
2. Adreçar-se a tothom en català a l’hora de començar una conversa, independentment de l'origen o aspecte de la persona.
3. Atendre sempre en català els pacients en primera instància, i canviar de llengua si hi ha dificultat de comunicació.
4. Mantenir el català en sessions i reunions, encara que algú parli en castellà.
5. Escriure els informes en català. Fer una còpia en un altre idioma si es demana.
6. Fer les receptes en català.
7. Cridar els pacients en català a les sales d’espera.
8. Elaborar els informes de derivació i peticions de proves en català.
9. Respondre en català a qualsevol document de centres sanitaris catalans independentment de la llegua en què ens sigui adreçat.
10. Promoure el català normatiu i vigilar els anglicismes. Utilitzar el TERMCAT Salut.

La polèmica de la infermera catalanòfoba esperona els metges a sumar-se a Metges pel Català

La polèmica originada al voltant de la infermera catalanòfoba que es queixava de l’exigència de tenir el C-1 per poder opositar a Catalunya en un vídeo penjat a les xarxes socials ha esperonat els metges a sumar-se a la iniciativa de Metges pel Català. Així ho confirma un membre de l’organització en declaracions a ElNacional.cat. "El vídeo de TikTok d'aquesta infermera ha fet que, en les últimes 48 hores, molta gent hagi entrat al grup de Telegram. De fet, avui, hi estan entrant moltes persones. Ja som més de 1300 persones", explica.


L’integrant de Metges pel Català explica que, en les darreres hores, també s’hi estan apuntant altres perfils professionals de l’àmbit de la sanitat com ara infermers o psicòlegs. I detalla que en aquests moments estan treballant per veure quines accions es poden tirar endavant i compartint evidències científiques que demostren la importància de la utilització de la llengua materna o habitual entre el metge i el pacient.  

 

Imatge principal: Un sanitari passa amb una llitera mentre una il·lustradora pinta un mural per commemorar el Dia Internacional de les Infermeres, a l'Hospital del Mar de Barcelona, el 12 de maig de 2022, a Barcelona.