El dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo, acusava, fa pocs dies, al govern espanyol de no ser transparent. Feijóo feia aquestes acusacions amb frases com: "La transparència és bàsica", "aquí no hi ha transparència" o bé "què farem nosaltres? doncs en primer lloc transparentar". Es tracta, segons ha pogut saber El diario.es, de contradiccions, ja que si Feijóo fa aquestes promeses en el cas d'arribar a la Moncloa, hauria de començar per destapar el sou dels dirigents del seu partit, cosa que per ara no fa.

Feijóo no és l'únic dirigent del PP que exigeix transparència al govern espanyol, precisament aquest dimecres passat, la número dos del PP i portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, explicava que el seu partit ha registrat la petició de crear una comissió d'investigació a la cambra baixa sobre el cas Mediador, la trama de corrupció que afecta un exdiputat del PSOE. En roda de premsa després de reunir-se amb membres dels grups parlamentaris del PP a les Corts, Gamarra va dir que "era moment que el Congrés no miri cap a una altra banda". Més casos d'exigències del PP recollits pel citat digital: en l'àmbit internacional, el PP ha atacat el govern espanyol per falta de transparència en la gestió dels fons europeus.

El PP no predica amb l'exemple

Totes aquestes peticions s'han fet mentre el propi PP no les aplica en el si del seu partit. Els de Feijóo incompleixen la Llei de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern aprovada fa una dècada sota la majoria absoluta del seu propi partit i amb Mariano Rajoy com a president. Aquesta norma obliga a fer públiques "les retribucions percebudes anualment pels alts càrrecs i màxims responsables" de les entitats afectades pel text, que recull explícitament als "partits polítics". És tan senzill com entrar a la web de Transparència del PP per comprovar que els de Feijóo no compleixen amb l'esmentada llei.

La llei obliga a fer públics els sous dels càrrecs públics; però ni rastre al portal de Transparència. Cap mena d'informació sobre la retribució de Feijóo, ni dels alts càrrecs del partit que formen part del Comité Executiu de la formació, ni de la tresorera. És tal l'absència de transparència que el votant del partit no pot ni tan sols saber quins càrrecs cobren i quins no. 

El diario.es apunta, a més, que a la Cambra Alta tampoc hi consten les retribucions de Feijóo al marge del seu sou com a senador. El dirigent del PP va ser escollit president del PP l'abril de 2022, i no va assumir el seu càrrec com a senador fins a finals de maig. Ara bé, a la seva declaració de béns no hi figura el seu sou al PP, si no el que va rebre el 2021 com a president de la Xunta perquè la normativa de les Corts especifica que "les rentes que s'han de declarar són les rebudes en l'exercici econòmic anterior a la data de la declaració".

L'espai de temps entre l'elecció com a president del PP i la seva arribada al Senat és el que permet a Feijóo trampejar i amagar en la seva declaració la dada sobre quan cobra del partit, perquè la llei obliga als diputats i senadors a informar "dels seus béns patrimonials, tant en el moment d'adquirir com de perdre la seva condició de parlamentaris, així com quan canviïn les circumstàncies". Ara bé, les "circumstàncies" no han canviat, aquest és el buit legal que permet a Feijóo no fer pública la seva retribució davant el Senat.