Males notícies per a Josep Borrell des del seu poble. L'Ajuntament de la Pobla de Segur ha convocat una consulta per al pròxim diumenge 12 de març per decidir sobre el possible canvi de nom del passeig Josep Borrell. Els votants podran escollir entre mantenir el nom actual o canviar-lo pel nom de passeig 1 d'Octubre. Les persones majors de 16 anys nascudes o domiciliades a la Pobla de Segur també podran votar a la consulta des de les 9:00 fins a les 20:00 hores. La decisió s'ha pres en compliment dels acords aconseguits pel ple municipal el setembre de 2018 i el febrer de 2020. L'origen d'aquesta consulta es trasllada a l'any 2018, quan l'alt comissionat de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors va assegurar que calia "desinfectar Catalunya". L'Ajuntament va decidir aleshores aprovar una moció per convocar la consulta. 

La consulta

La pregunta que hauran de contestar els ciutadans de la Pobla de Segur a la consulta serà: "Respecte a la proposta de canvi de nom de l'actual passeig Josep Borrell, la meva elecció és: Mantenir el nom actual de Passeig Josep Borrell i Fontelles o canviar el nom del passeig per Passeig 1 d'Octubre". Pel que fa a l'organització de la consulta, les persones que vulguin ser voluntàries i formar part de la mesa de votació, podran inscriure's del 24 de febrer al 2 de març a l'Ajuntament i en cas de ser necessari, el divendres 3 de març se celebrarà un sorteig. 

consulta pobla de segur
El cartell de la consulta per canviar el nom al passeig Josep Borrell / Ajuntament de la Pobla de Segur

En el Ple de la corporació municipal, en data 7 de setembre de 2018, es va aprovar la consulta per canviar de nom l'actual passeig Josep Borrell, donat el malestar que va provocar en un sector important dels veïns de la Pobla de Segur les polèmiques declaracions de Josep Borrell, així com la seva posició respecte als fets de l'1 d'octubre de 2017. Les declaracions de Borrell van enfurismar els veïns de la Pobla de Segur i l'Ajuntament va aprovar una moció l'any 2018 referent al canvi de nom del passeig Josep Borrell i Fontelles amb cinc vots a favor d'ERC, 2 a favor del PdCat i un vot en contra del PSC.

"Decisió sectària"

El més dur contra la decisió de fer una consulta ha estat el PSC que considera que l'actitud de l'alcalde Marc Baró (ERC) de fer una consulta per modificar el nom del passeig Josep Borrell i Fontelles "és totalment sectària i electoralista, a tres mesos de les eleccions municipals". Des de la Federació del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, condemnem que "l'equip de govern de l'Ajuntament, més concretament l'alcalde, s'amagui en un simulacre de consulta per justificar una decisió que ell ja ha pres unilateralment, dividint el poble per interessos electorals". Els socialistes han lloat Borrell "és una de les persones amb més responsabilitat de tot Europa", han afirmat. En aquest sentit, defensen que "ha estat i és un dels polítics amb més transcendència del país i que més ha fet per la província de Lleida, pel Pallars i per la Pobla de Segur".