El Tribunal Constitucional turc ha acceptat l'acusació presentada per un dels principals advocats de l'Estat turc, presidit per Recep Tayyip Erdoğan, per exigir la prohibició i dissolució del partit polític prokurd, el Partit Democràtic dels Pobles (HDP). Aquest partit consta actualment de 67 diputats a l'oposició en l'Assemblea Nacional de Turquia.

Censura política

Aquesta censura implica la prohibició d'exercir l'activitat política a més de 500 personalitats prokurdes, entre elles els copresidents d'HDP Pervin Buldan i Mithat Sancarr. Aquesta decisió obliga al Partit Democràtic dels Pobles a entregar tots els seus actius i compte bancaris que serien entregades al règim d'Erdogan. L'HDP té seixanta dies per recórrer a la decisió del Tribunal Constitucional. 

Aquesta censura política es prendrà al·legant vincles amb el proscrit Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i ara força armada revolucionària, el seu president l'Abdullah Öcalan fou condemnat el 1999 a cadena perpètua per delictes de terrorisme i separatisme.

Repressió contra els Kurds

El partit HDP que ara es veu atacat pel règim d'Erdogan ja va ser durament reprimit, el diputat pel Partit Democràtic dels Pobles Ömer Faruk Gergerlioğlu va ser privat de la seva immunitat parlamentària al ser acusat de difondre "propaganda d'una organització terrorista". Tot això per haver retuitat una notícia de 2016 que instava a l'Estat turc i al PKK a aconseguir un acord de pau.

Aquest nou intent d'acabar amb el moviment kurd i intentar dissoldre el partit HDP representa la continuïtat d'altres maniobres similars per dissoldre partits associats al moviment kurd que es remunta dècades enrere. Set d'aquests partits vinculats al moviment kurd han sigut prohibits pel règim turc des del 1990.

Persecució a la premsa

De fet, el Tribunal de Drets Humans va condemnar el país que lidera Erdogan per la detenció arbitrària i per no protegir els drets a la llibertat d'expressió d'un periodista del diari Cumhuriyet. Turquia va acusar el periodista de "fer propaganda d'organitzacions considerades terroristes pel Govern", en referència al PKK kurd.

Des del 2016, el règim d'Erdogan va iniciar la detenció de milers de dissidents arran de l'intent de cop, segons el govern perpetrat per una facció rebel de l'exèrcit i impulsat per l'exiliat Fethullah Gülen.

Imatge principal: Erdogan. - EFE