L'avortament torna a estar d'actualitat. La ministra Irene Montero ha anunciat en la Comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats que el Govern "ja ha començat els treballs" per modificar la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs, "que inclourà el dret a les formes més noves d'anticoncepció i la promoció de l'educació sexual i reproductiva".

A Espanya l'avortament està regulat en el Títol II de la Llei Orgànica 2/2010, de 3 de març, que va derogar l'anterior llei de 1985 basada en supòsits i va fixar un nou criteri basat en terminis. La Llei establir uns requisits necessaris de la interrupció voluntària de l'embaràs:

Primer.–Que es practiqui per un metge especialista o sota la seva direcció.

Segon.–Que es dugui a terme en un centre sanitari públic o privat acreditat.

Tercer.–Que es realitzi amb el consentiment exprés i per escrit de la dona embarassada o, si escau, del representant legal, de conformitat amb l'establert en la Llei 41/2002, Bàsica Reguladora de l'Autonomia del Pacient i de Drets i Obligacions en matèria d'informació i documentació clínica. (encara que es podrà prescindir d'aquest consentiment exprés quan existeixi risc immediat greu per a la integritat física o psíquica del malalt i no sigui possible aconseguir la seva autorització, consultant, quan les circumstàncies ho permetin, els seus familiars o les persones vinculades de fet).

Ecografía 14 setmanes

Segons la Llei, la dona podrà interrompre l'embaràs dins de les primeres catorze setmanes de gestació, de forma lliure sense intervenció de tercers en la seva decisió sempre que es presentin els requisits següents:

a) Que se l'hagi informat sobre els drets, prestacions i ajuts públics de suport a la maternitat.

b) Que hagi transcorregut un termini d'almenys tres dies, des de la informació esmentada i la realització de la intervenció.

Legalment, també es recull que de forma excepcional podrà interrompre's l'embaràs abans de la setmana 22 per causes mèdiques quan es presenti alguna de les circumstàncies següents:

>Sempre que existeixi greu risc per a la vida o la salut de l'embarassada i així consti en un dictamen emès anteriorment a la intervenció per un metge o metgessa especialista diferent del que la practiqui o dirigeixi. En cas d'urgència per risc vital per a la gestant es podrà prescindir del dictamen.

>Sempre que hi hagi risc de greus anomalies al fetus i així consti en un dictamen emès anteriorment a la intervenció per dos metges especialistes diferents del que la practiqui o dirigeixi.

Finalment, es podrà avortar després de la setmana 22 quan es detectin anomalies fetals incompatibles amb la vida i així consti en un dictamen emès anteriorment per un metge o metgessa especialista, diferent del que practiqui la intervenció, o quan es detecti al fetus una malaltia extremadament greu i incurable en el moment del diagnòstic i així ho confirmi un comitè clínic.

El comitè clínic ha d'estar format per un equip pluridisciplinari amb dos metges especialistes en ginecologia i obstetrícia o experts en diagnòstic prenatal i un pediatre. La dona podrà escollir un d'aquests especialistes. Quan l'esmentat comitè confirmi el diagnòstic, la dona podrà decidir si dur a terme la interrupció de l'embaràs. La llei també assenyala que, en cada Comunitat Autònoma hi haurà, almenys, un comitè clínic en un centre de la xarxa sanitària pública.

Al principi, la llei recollia que "en el cas de les dones de 16 i 17 anys, el consentiment per a la interrupció voluntària de l'embaràs els correspon exclusivament a elles d'acord amb el règim general aplicable a les dones majors d'edat. Almenys un dels representants legals, pare o mare, persones amb pàtria potestat o tutors de les dones compreses en aquestes edats haurà de ser informat de la decisió de la dona".

I, a continuació, assenyalava que es prescindirà d'aquesta informació quan "la menor al·legui fundadament que això li provocarà un conflicte greu, manifestat en el perill cert de violència intrafamiliar, amenaces, coaccions, maltractaments, o es produeixi una situació de desarrelament o desemparament".

Quirófano

Tanmateix, aquest reglament de 2010 va ser modificat el 2015 pel Govern de Mariano Rajoy amb la Llei Orgànica 11/2015 del 21 de setembre per la qual se suprimia aquest últim punt i s'aprovava que les menors d'edat de 16 i 17 anys necessitessin permís patern per poder avortar.

L'octubre del 2018, ja amb el Govern de Pedro Sánchez, el Congrés va aprovar una iniciativa amb el suport del PSOE que va anar a càrrec d'Unidas Podemos en la qual s'instava l'Executiu a iniciar els tràmits per derogar aquesta reforma del PP. Encara que des d'aleshores no s'han realitzat avanços sobre això, aquest anunci d'Irene Montero posa de manifest la intenció de l'actual Govern de començar el procés.