El TC manté suspesos Junqueras i els diputats processats per l’1-O.

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit per unanimitat denegar la suspensió de les resolucions del Tribunal Suprem de 9 i 30 de juliol del 2018, respectivament, que impedeixen l'exercici de les seves funcions públiques als diputats del Parlament de Catalunya Oriol Junqueras, Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Raül Romeva mentre duri la seva situació personal de presó provisional.

La resolució explica que "accedir a la suspensió equivaldria a anticipar una eventual resolució estimatoria del recurs d'empara i suposaria no aplicar temporalment una norma de rang legal, l'art. 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal, la utilització jurisdiccional de la qual té presumpció de legitimitat".

La interlocutòria, recolzant-se en la doctrina constitucional, assenyala que "en aquest tràmit processal no es pot efectuar l'anàlisi de la qüestió de fons, ni qüestionar les bases fàctiques que la sustenten ni tampoc anticipar indegudament el que ha de ser resolt en l'oportuna sentència". El Tribunal desestima el recurs d'empara presentat per un grup de particulars, encapçalat per Jaume Cabré Fabré, que consideraven que la decisió del Suprem havia vulnerat el seu dret a participar en els assumptes públics per mitjà de representants lliurement elegits en eleccions (art. 23.1 de la Constitució).