Els consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Mertixell Serret han participat aquest diumenge a la manifestació convocada a Brussel·les en suport de la independència de Catalunya i per la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

A la concentració, que s'ha celebrat al Parc del Cinquentanari de la capital belga i que ha reunit un miler i mig de persones, també hi ha assistit l’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras, però no s’ha vist ni al president Carles Puigdemont ni al conseller Lluís Puig. L'acte ha estat organitzat per les ANC de Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg, tot i que també hi han assistit catalans que viuen a França, Alemanya i el Regne Unit, a més d'un grup de nacionalistes flamencs, simpatitzant de Nova Aliança Flamenca N-VA.

manifestacio bruselas carlota camps

La membre de l’ANC Liz Castro ha demanat a la Unió Europea que escolti els catalans, perquè “tenim dret a decidir el nostre futur polític". Seguidament, l’eurodiputat Terricabras ha assenyalat que la UE “ens necessita i nosaltres a ella”, perquè “podem construir una nova Europa".

Tots tres consellers han pres la paraula. La primera en fer-ho ha estat Meritxell Serret, que ha afirmat que per “els companys que som a l’exili i a la presó és molt important el vostre suport”. “Ahir tot el món va veure que el poble de Catalunya es manté dempeus malgrat la repressió”, ha afegit, per assenyalar que “la força ens empenyarà a guanyar on sempre, a les urnes”. “Us animo a no defallir, a continuar”, ha reblat.

Al seu torn, el conseller Comín ha recordat els consellers empresonats, “que cada nit quan se’n van a dormir no poden fer un petó als fills”, i s’ha referit a ells com a “presos polítics”. “Heu vist mai que quan tanquen un delinqüent a la presó un milió de persones surtin al carrer?” ha preguntat, per seguir: “Aquesta és la prova de que són presos polítics”. Per això ha fet una crida a convertir les “eleccions il·legals i il·legítimes en legítimes”, perquè “a Catalunya hi ha un combat entre l'autoritarisme i la democràcia”. “Europa té l'obligació d'escoltar-nos”, ha finalitzat.

En la seva intervenció, la consellera Ponsatí ha demanat als catalans que viuen Brussel·les i altres ciutats europees que “expliquin que a Espanya hi ha presos polítics”. “No és possible que les polítiques de Putin i Erdogan s'estiguin executant des de Madrid”, ha afirmat, perquè “quan comences a tenir presos polítics deixes de ser una democràcia”. La consellera ha demanat una gran assistència a les eleccions del 21-D i ha tancat el seu parlament demanant “democràcia i llibertat pels presos polítics”.

En l'acte, que ha finalitzat amb el cant de 'Els Segadors' i 'L'Estaca', s'hi han pogut sentir càntics com "llibertat", "independència" o "l'escola catalana serà sempre nostra". Les estelades han estat les grans protagonistes, tot i que també n'hi havia força de flamenques i alguna de Valònia o de la Unió Europea. A més, s'hi han pogut veure cartells que demanaven la llibertat dels consellers empresonats o d'altres que apel·laven a la Unió Europea: "Shame on you" (us hauria de fer vergonya).